Nieuwe boeken fictie

Arjan Visser: Hotel Linda. De Arbeiderspers, Amsterdam; 230 blz. € 17,95

Vierde roman van welbekende interviewer van De Tien Geboden. Na zijn bekroonde debuut 'De laatste dagen' schreef Visser ook 'Hemelval (2006) en 'Paganinipark' (2009). In 'Hotel Linda' blikt de Joodse Jonah Jabobsen terug op zijn leven en beseft dat hij niet altijd even trouw is geweest aan de zijnen.

Ben Lerner: Vertrek van station Atocha. (Leaving the Atocha Station) Vert. Ronald Vlek. Atlas Contact, Amsterdam; 204 blz. € 19,95

Dit portret van een vervreemde jongeman, een debuut, kreeg in Amerika goede kritieken. Dichter Adam Gordon doet onderzoek in Madrid, maar komt tot niets. Een aanslag op het station verbreekt zijn lethargie.

Herman Stevens: Gloriejaren. Prometheus, Amsterdam. 268 blz. € 19,95

Herman Stevens laat zijn romans bij voorkeur spelen in Rotterdam, zijn geboortestad. 'Gloriejaren', zijn zevende, volgt een groepje vrienden dat eind jaren zeventig van de middelbare school komt. Uiteraard is er sprake van een buitenstaander. Stevens is niet de eerste die zich aan het thema waagt, maar bij een goede schrijver is dat van minder belang: "Zijn vader deed het klinken alsof studeren een ander soort oorlog was. Alleen de sterkste kwamen terug van het front."

Joke van Leeuwen: Feest van het begin. Querido, Amsterdam; 246 blz. € 18,95

Eerdere romans van de veelzijdige Joke van Leeuwen ontvingen veel lof. 'Feest van het begin' speelt zich twee eeuwen geleden af, in Parijs, en volgt de vondelinge Catho. In beeldende zinnen weet Van Leeuwen een wereld neer te zetten. "Ze lag er op een lege meelzak, losjes gewikkeld in een katoenen lap, spartelde als een tor op z'n schild en keek naar de lucht die langzaam lichter werd."

Julian Barnes: Uit het raam. (Through the Window) Vert. Jan Braks, Ton Heuvelmans, Ronald Vlek Atlas, Contact, Amsterdam; 286 blz. € 22,95

Vorig weekend kreeg de Engelse schrijver (samen met zijn vertaler Ronald Vlek) in Amsterdam de Europese Literatuurprijs voor 'Alsof het voorbij is', de roman die Barnes ook al de Booker Prize opleverde. Behalve romancier is de veelzijdige schrijver ook een groot bewonderaar van andere (vaak Franse) schrijvers, zoals Flaubert. Hier schrijft hij ook over Kipling, Houellebecq en Edith Warton en wijst ons op onbekende auteurs als Nicolas-Sébastien-Roch de Chamfort (1741-1794)

Carlos Ruiz Zafón: De gevangene van de hemel. Vert. Nelleke Geel. Signatuur, Amsterdam; 318 blz. € 19,95

Het één na laatste deel van de razend populaire reeks Het Kerkhof van de Vergeten Boeken. Liefhebbers van Zafóns nostalgische universum (beschaafde boekhandelaars, spionnen, hartenbrekers die Romero de Torres heten) worden weer goed bediend. De reeks is minder geschikt voor lezers die afknappen op culturele en literaire clichés.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden