nieuwe boeken fictie

Alomvattende Indiase roman die is getypeerd als ’epische thriller’ en als ’anatomie van het moderne India’, meer in het speciaal Mumbai. In die stad wordt de eigenlijk heel fatsoenlijke politieman Sartadzj Singh gedwongen tot corruptie wanneer hij de strijd met een maffiabaas aangaat. Vele nevenpersonages (onder wie Bollywood-filmsterren) en nevenplots komen voorbij, zodat de recensent van The Observer verzuchtte: ,,Dit boek heeft alles; misschien een beetje te veel van alles.’’ Chandra (1961), afkomstig uit een cultureel nest, woont beurtelings in Mumbai en in Berkeley (VS). Voor zijn eerdere boeken, waaronder ’Love and Longing in Bombay’, ontving hij meerdere prijzen.

Twijfel aan de eigen identiteit, dubbelgangers, raadselachtige erfenissen en manuscripten: het zijn vaak terugkomende ingrediënten in het werk van deze Newyorkse schrijver. In deze beknopte roman wordt een oude man, meneer Blanco, wakker in een hem onbekende kamer, waar hij niet meer uit kan. Wel ligt er een manuscript dat voor hem bedoeld lijkt. Er komen hem vaag bekende mensen binnen – personages uit andere romans van Auster.

Helemaal overtuigt het niet: een meisje met liefdesverdriet wordt hoer, opdat ze nooit meer een man zal begeren. De Rotterdamse debutante Judith Visser beschrijft de vele betaalde contacten van heldin Kim met passend gevoel voor walgelijke details; porno is dit niet. Al klinkt Kims voornemen een robot te worden niet altijd even authenthiek: ,,Dus pijnig me scheve Hindoe. Martel me en scheur me in tweeën.’’

Herziene vertaling (uit 1939) van een huwelijksroman van de herontdekte Hongaar Marai. Twee vrienden praten (net als in ’Gloed’) over de liefde; in dit geval over een verstandshuwelijk, waarin échte gevoelens worden onderdrukt.

Afrikaanse vrouwenkroniek, opgehangen aan de terugkeer van verloren dochter Abie, die een koffieplantage erft. Haar vier tantes maken haar deelgenoot van hun verhalen en hun geloof in magische krachten. Forna (Sierra Leone, 1964) schreef eerder de autobiografie ’De duivel danste op het water’.

Novelle over een schrijver die de levens van zijn medeflatbewoners (hoorbare burenruzies bijvoorbeeld) onbewust integreert in zijn roman, totdat ook de lezer niet meer weet wat echt en wat fictie is. Cercas heeft in Spanje een grote naam. In Nederland verscheen eerder de roman ’Soldaten van Salamis’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden