nieuwe boeken fictie

In 1798 (hij was toen 28 jaar) landde Napoleon met 335 schepen en 40000 manschappen (onder wie 150 geleerden) op de kust van Egypte; dat achterlijke land zou de westerse beschaving gebracht worden. Daarna zou de weg openliggen naar andere landen in het Midden-Oosten en wellicht zelfs naar India. Het liep enigszins anders. De Britse schrijver en wetenschapper Strathern (van zijn hand verschenen succesvolle boeken over beroemde filosofen) belicht in dit boek tot in detail het Egyptische avontuur.

Toen Gordon, van beroep advocaat, een paar jaar geleden met schrijven begon, zei zijn vrouw: ’Laat maar, dat kan ik beter’. Zijn echtgenote is namelijk Isabel Allende. Maar hij zette door. Deze literaire thriller, die zich afspeelt in het San Francisco van de jaren zestig, is ervan het gevolg. Het boek is gemengd ontvangen.

In ronkende taal gepresenteerd verslag van Britse militair die tijdens zijn korte verblijf in Irak tientallen bommen onschadelijk wist te maken en die zelf doelwit werd van ’de wreedste, meest geavanceerde, meest gewetenloze terroristen’.

Beul is de bijnaam van een seriemoordenaar die op gruwelijke wijze jonge vrouwen vermoordde. Op de hoofden van hun kinderen (die hij in leven liet) tatoeëerde hij mysterieuze nummers. Hij kreeg de strop. Ruim een kwarteeuw later raakt David Miller, werkzaam bij een begrafenisondernemer (!), gefascineerd door de zaak. tweede boek van jonge schrijver wiens debuut ’Het gruwelhuis’, dat vorig jaar uitkwam, hoog werd geprezen.

Zinnig naslagwerk voor iedereen die goed en foutloos Nederlands wil schrijven. Behandelt spelling, leestekens en zinsbouw, maar ook beeldspraak en andere stijlmiddelen. In dezelfde reeks verschenen ook: ’Schrijfstijl’ van Heidi Albrecjht, die nog wat dieper ingaat op de ontwikkeling van en goede stijl. Veel praktische tips biedt ook ’Hoe schrijf je een familiegeschiedenis’. Eindigt met een lijstje vragen (’Waren de ouders streng?’ ’Moesten de kinderen naar de kerk’) om het onderzoek op gang te krijgen.

Hedruk van de debuutroman van John Irving uit 1968. Ook vijf andere klassiekers van deze Amerikaanse schrijver, zoals ’De wereld volgens Garp’, zullen herdrukt worden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden