Nieuwe boeken fictie

Thomas Mann: De toverberg. (Der Zauberberg) Vert. Hans Driessen. De Arbeiderspers, Amsterdam; 928 blz. € 45

Nieuwe vertaling van Thomas Manns magnum opus, die zich afspeelt in een tbc-kliniek in Davos, begin twintigste eeuw. De jonge Hans Castorp dient als luisterend oor voor humanist Settembrini en diens tegenstrever, de pessimist Naphta: "Ik stel vast dat de zaak van de vrijheid (..) is verbonden met de meest onmenselijke ontaarding van de economische moraal (...) met de satansmaatschappij van het geld, van de commercie."

Enrique de Hériz: Handboek voor de duisternis. Vert. Trijne Vermunt. De Geus, Breda; 478 blz. € 24,95

Hériz, in eigen land een echt bestsellerkanon, vertelt hier het verhaal van een goochelaar die blind wordt, maar toch nog een laatste kans krijgt. Ongecompliceerde vertelling met Barcelona als decor.

Mo Yan: Kikkers. Vert. Silvia Marijnissen. De Geus, Breda; 413 blz. € 24,95

De jongste roman van de nieuwste Nobelprijswinnaar, die bij ons vooral bekend is van de film die naar zijn boek werd gemaakt 'Het rode korenveld'. 'Kikkers' is een satire op het eenkindbeleid in China. De vertelster is een gynaecologe.

Jeroen Olyslaegers: Winst. De Bezige Bij, Antwerpen; 343 blz. € 22,50

Vervolg op 'Wij' en het tweede deel van een drieluik over onze duistere tijden. Kunsthandelaar Donald begeeft zich naar Berlijn, maar ook in die stad maken bankiers en managementpraatjes tegenwoordig de dienst uit, suggereert de Vlaamse schrijver. "We hebben tijdens de opening behoefte aan een missionstatement."

Elma van Haren: Walsen. De Harmonie, Amsterdam; 267 blz. € 17,90

Prozadebuut van een dichteres die in dat genre al meerdere prijzen binnensleepte.

Beeldend en lichtvoetig schetst ze de dagelijkse bedrijvigheid van haar personages: man en vrouw, jong en oud.

P.F. Thomése: Het bami- schandaal. Atlas Contact, Amsterdam; 268 blz. € 16,95

In het oeuvre van Thomése is een vaste rol weggelegd voor zijn Tilburgse jeugdvriend J. Kessels. De op hem geïnspireerde 'J. Kessels: The Novel', die voert naar de low life van Hamburg, was een klein cult-succes en wordt binnenkort verfilmd. Hier zoekt Thomése de ordinaire kant van China, zoals een gokclubje in Shanghai, dat zich toelegt op het betaalde voetbal in Nederland. Overigens blijft de bami van de Tilburgse afhaalchinees volgens de verteller de beste.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden