nieuwe boeken fictie

Drie jaar geleden won debutant DBC Pierre verrassend de Booker Prize, met 'Vernon God Little' een zwarte satire op de macht van de media. In 'Ludmilla's gebroken Engels' neemt hij de globalisering op de hak. We volgen (langdurig) twee kibbelende Engelse mannen - een van elkaar gescheiden Siamese tweeling - en de Russische Ludmilla, die de sores in eigen land wil ontvluchten. Pas aan het eind van dit erg losjes gecomponeerde boek komen de twee verhaallijnen samen.

Nicolien Mizee: En knielde voor hem neer. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam. ISBN 9038849508; 159 blz. 16,50

Mizee werd in 2004 alom geprezen om haar lichtvoetige portret van een tamelijk gestoorde familie 'En toen kwam moeder met een mes'. Ook haar nieuwe personage Mischa, een rondzwervende transseksueel, komt niet uit een warm nest. Troost vindt hij bij Rinus, een 'grote, dikke, vette crimineel', zoals hij terecht wordt getypeerd. Mooie liefdesgeschiedenis van een aandoenlijk paar.

Pascal Mercier: Nachttrein naar Lissabon. Wereldbibliotheek, Amsterdam. ISBN 9028421017; 413 blz. 22,50

Filosofische roman uit 2004 waarin een leraar zich plotseling voor existentiële vragen gesteld ziet. Zoals: Zou ik mijn leven over willen doen? Om daarover na te denken reist hij naar Lissabon, de stad van de Portugese schrijver, die hem aan het denken zette. De Duitse pers (Die Zeit, Der Spiegel, Die Welt) was lovend.

Gerbrand Bakker: Boven is het stil. Cossee, Amsterdam. ISBN 9059361067; 264 blz. 18,90

“De koeien zijn onrustig, twee hebben naar me getrapt toen ik het melkstel wilde onderhangen.“ Debutant Gerbrand Bakker blijft dicht bij huis: met gevoel voor het sprekende detail beschrijft hij hoe stedeling Helmer zich staande houdt op de ouderlijke boerderij, die zijn vader niet meer kan runnen. Bakker schreef eerder kinderboeken.

Tomás Eloy Martínez: De tangozanger. Vert. Trijne Vermunt. Cossee, Amsterdam. ISBN 905936094x; 223 blz. 19,90

Ode aan Buenos Aires, gepersonifieerd door een raadselachtige tangozanger. De ik-figuur, werkend aan een boek over de tango, raakt langzaam verlost van zijn writer's block. Martinez (1934) werd bekend met zijn roman 'Santa Evita' (1995).

Elsa Osario: Ana. Vert. Brigitte Coopmans. Ambo, Amsterdam. ISBN 9026319290; 431 blz. 19,95

De Argentijnse schrijfster debuteerde met 'Luz', waarin een 20-jarige vrouw ontdekt dat ze als baby bij haar moeder, politiek gevangene, werd weggeroofd. De Ana uit deze nieuwe roman is kind van gevluchte Argentijnen, en hervindt haar verdrongen roots als ze meewerkt aan een film over alweer - de tango.

Pieter Steinz: Klein Cultureel Woordenboek van de wereldliteratuur. Anthos, Amsterdam. ISBN 9041408908; 172 blz. 12,50

Beroemde schrijvers van alle tijden en werelddelen (van Homerus tot J.K.Rowling) worden in dit boekje zeer kort getypeerd; aangevuld met een lijst personages (Dido tot Frodo) en wat stromingen en begrippen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden