Nieuwe boeken fictie

Julian Barnes: Hoogteverschillen. (Levels of Life) Vert. Ronald Vlek. Atlas Contact, Amsterdam; 126 blz. euro 18,95

Geen fictie, wel literatuur. Julian Barnes schrijft het meest precieze proza dat maar denkbaar is, al is hij ook dol op uitweidingen. Dit rouwboek (Barnes' vrouw overleed in 2008) bevat vele diepzinnige en rake passages over huwelijk en verlies, maar weidt ook vrolijk uit over ballonvaart en fotografie - twee zaken die op zeker moment ook samenkwamen, waarna de wereld voorgoed veranderde.

Khaled Hosseini: En uit de bergen kwam de echo. (And the Mountains Echoed) Vert. W. Hansen. De Bezige Bij, Amsterdam; 415 blz. euro 19,90

De nieuwe Hosseini is wederom een hartverwarmend verhaal over een Afghaanse jongen en zijn zusje. Ze worden geadopteerd door een rijk, kinderloos echtpaar dat hen naar veiliger oorden brengt, maar de herinnering aan Kaboel blijft opspelen. Lezers die zich ergeren aan een slordige stijl, kunnen het boek beter ongelezen laten. De metafoor is niet echt zijn ding, schrappen ook niet: "Ik was van mening dat ik niet langer in dat huis kon slapen. Ik hield het er amper uit."

Tan Twan Eng: De tuin van de avondnevel. (The Garden of Evening Mists) Vert. Reintje Ghoos en Jan Pieter van der Sterre. Xander, Amsterdam; 373 blz. euro 19,95

Ook deze roman, die de Man Asian Literary Prize won, beschrijft een hartverwarmende band, maar dan tussen een vrouw die het jappenkamp overleefde en een Japanse tuinier, die ook kampt met nare herinneringen. In het Maleisische oerwoud komen ze nader tot elkaar.

Heleen van Royen: De harts-vriendin. Lebowski Publishers, Amsterdam; 283 blz. euro 19,95

In de nieuwe Van Royen krijgt huismoeder Yvonne van haar hartsvriendin een heel apart verjaardagscadeau, dat haar moet bewegen tot een spannender bestaan. De overstap blijkt nog niet mee te vallen: "De vibrator is nog ongebruikt. Ik heb geen zoetigheid in huis, dat helpt enorm, al zakte ik vanmorgen door het ijs." Het luchtige onderwerp lijdt onder de langdradige beschrijving van etenswaren en dieetperikelen.

Paul Gelling: Augustusland. Passage, Groningen; 192 blz. euro 17,90

"Al jaren is de zomer voor mij een beladen seizoen.'' Zo begint de nieuwe roman van Paul Gelling. Juist tijdens de zomerse maand augustus krijgt hij te horen dat zijn vrouw ernstig ziek is én dat hij op zijn werk als conservator op een zijspoor wordt gezet. "We moeten nu eenmaal efficiënt zijn, anders krijgen we het museum van zijn levensdagen niet op de kaart."

Patrick Modiano: Het gras van de nacht (L'Herbe de Minuit) Vert. Marten Elzinga. Querido, Amsterdam; 166 blz. euro 14,95

De Franse meester van de melancholie verplaatst u in deze fijne, kleine roman naar nachtelijk Montmartre, waar schrijver Jean doorheen dwaalt, bezocht door herinneringen. "Die avond zei ze dat het beter was om het licht niet aan te doen."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden