Nieuwe boeken fictie

Salman Rushdie: Twee jaar, acht maanden en achtentwintig nachten (Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights) Vert. Karina van Santen en Martine Vosmaer. Atlas Contact; 365 blz. euro 24,99

Nieuwe Rushdie verwijst niet alleen in de titel naar de sprookjes van 1001 nacht. In deze mengeling van geschiedenis, mythologie en liefdesverhaal die speelt in de nabije toekomst rijgt de Scheherazade van nu verhaal aan verhaal. In die futuristische wereld met archaïsche trekjes stammen wij af van de Jinns, grillige, wispelturige wezens die in een parallelle wereld leven: Peristan. Hun leven bestaat uit een eindeloos seksueel verkeer en omdat dat sommige Jinns de keel uithangt, bemoeien zij zich liever met ons. 'Amusant en ingenieus' (The Guardian).

Lion Feuchtwanger: De erven Oppermann Vert. Cypres Amstelveen. Wereldbibliotheek; 303 blz. euro 19,99

Tweede deel van de trilogie van Feuchtwanger (1933) over de opkomst van het nazisme in Duitsland. Dit deel verscheen in 1933 toen Feuchtwanger zelf verrast werd door de overname van de macht door de nazi's terwijl hij in de VS op rondreis was. In plaats van terug te keren naar Duitsland ging hij naar Frankrijk waar hij in 1940 alsnog werd gearresteerd. Later ontkwam hij naar Portugal. In 'De erven Oppermann' vertelt hij de geschiedenis van meubelfabrikant Op- permann die zich bij iedere nieuwe maatregel van de nazi's probeert aan te passen aan de nieuwe situatie. Tot hij na de Rijksdagbrand beseft dat betere tijden niet in aantocht zijn.

Siegfried Lenz: De man in de stroom Vert. L. Coutinho. Van Gennep; 172 blz. euro 17,90

Klassieker van Siegfried Lenz (1926-2014) over de oudere duiker Hinrichs die last krijgt van hartkloppingen en suizingen en uitgerangeerd dreigt te raken. Hij besluit iets gevaarlijks en ongeoorloofds te doen om zijn beroep te kunnen behouden. "Hij lag met zijn hoofd naast zijn aktetas, hij lag languit op zijn rug en hij voelde niets dan een verschrikkelijk gehamer, een wreed geklop in zijn schedel, zoals hij soms onder zijn duikershelm had beleefd, maar nooit zo erg, nooit zo ondraaglijk als nu."

Leonhard Frank: Karl en Anna Vert. Frank Schuitemaker. Van Gennep; 94 blz. euro 9,90

Novelle uit 1926 over Karl die in krijgsgevangenschap van Richard alles, en dan ook echt alles heeft gehoord over Richards vrouw Anna. Als Richard op transport wordt gesteld gaat Karl op zoek naar de vrouw die hij inmiddels als zijn geliefde en thuishaven beschouwt. Geroemd kort verhaal over waarheid, identiteit en liefde.

Selva Almada: De steenbakkers van El Chaco Een onmogelijke liefdesgeschiedenis Vert. Adri Boon. Meulenhoff 223 blz. euro 18,99

Nieuwe roman van de jonge Argentijnse schrijfster van 'Het onweer'. Rivaliteit tussen twee steenbakkers leidt tot familievete en dodelijke ontknoping. Ondanks de vete vallen de zonen Pájaro en Ángel op elkaar.

Door La Nacion geprezen om de precieze reconstructie van het geregelde leven in een ver weg stadje in Argentinië.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden