nieuwe boeken fictie

De verhalen in deze bundel gaan niet over aids, maar de opbrengt van het boek komt aidsslachtoffers ten goede. Een keur aan zeer diverse schrijvers van over de hele wereld leverde gratis een verhaal: een deel daarvan (van Marquez, Grass) verscheen eerder in het Nederlands, maar vele verhalen (van Kenzuburo Oe, Salman Rushdie en Margaret Atwood onder meer) zijn hier wél voor het eerst vertaald.

Anjet Daanje: Gezel in marmer. Thomas Rap, Amsterdam. ISBN 9060055918; 397 blz. 19,90

De Groningse schrijfster Anjet Daanje (1965) publiceerde eerder thrillers, zoals 'Suikerbeest', en schrijft ook filmscenario's. Hier voert ze ons binnen in de wereld der beeldhouwers, -sters in dit geval. De beroemde Marin Slingerland vertelt niemand dat ze alleen gipsmodellen maakt, die door Nan Geerings pas in steen worden omgezet. De laatste speelt het spel mee, want ze heeft een minderwaardigheidscomplex: “Ze is een artigiano, en nooit, nooit zal ze een kunstenaar worden.“ Of is dat eigenlijk niets minderwaardigs? Daarover gaat het in deze roman.

Melissa P.: Bezoek van de nachtlibelle. Vert. Karoline Sabbatino. Prometheus, Amstrdam. ISBN 9044608495; 139 blz. 15

Siciliaanse ontvlucht haar familie en stort zich in de liefde, maar dat blijkt ook niet alles. De jonge Italiaanse schrijfster debuteerde met '100 keer een borstel door je haar halen voor je gaat slapen', een boek dat dreef op seksscènes, en een verkoopsucces werd. Hier probeert ze wat dieper te graven: “Ik ben gestoord tot in het diepst van mijn wezen.“

Annie Proulx: Brokeback Mountaim (Twee cowboys). Vert. Regina Willemse. De Geus, Breda. ISBN 9044504975; 92 blz. 12,50

Herdruk van boekje, dat verfilmd werd door Ang Lee. Film won Gouden Leeuw en gaat vanaf 16 februari ook in de Nederlandse bioscopen draaien.

Jan van der Vegt: Hans Andreus. De Bezige Bij, Amsterdam. ISBN 902341828x; 510 blz. 25

Als 17-jarige jongen, in 1943, nam Johan van Zant (die beroemd werd onder de naam Hans Andreus) een noodlottige beslissing die hem de rest van zijn leven zou achtervolgen: hij werd lid van de Waffen SS. In deze alom geprezen biografie, die nu in goedkope herdruk verschijnt, traceert Jan van der Vegt de liefdeloze opvoeding die tot zijn beslissing leidde. Vervolgens geeft hij een goed gedocumenteerd en 'discreet' beeld, vond Trouw, van zijn verdere leven als dichter, in Parijs, Rome en Amsterdam.

Douglas Glover: Marguerite. Vert. Janine van der Kooij. Sijthoff, Amsterdam. ISBN 9024550734; 207 blz. 14,95

Romantisering van een waargebeurde geschiedenis: een Franse vrouw wordt op een onbewoond Canadees eiland achtergelaten - in de winter. Een eskimoman redt haar. Zelf weet ze lange tijd niet of ze droomt of niet. En stelt zich allerlei vragen: “Wat voor algemene aannames nam hij mee naar dit eiland? Ben ik de vogelvrouw van zijn dromen?“

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden