Nieuwe boeken fictie

Sanneke van Hassel: Hier blijf ik. De Bezige Bij; 186 blz. euro 19,90

Gevierd verhalenschrijfster Van Hassel liet zich voor dit boek inspireren door een verzameling recente foto's van Rotterdamse stadsfotografen: van bewoners, straten, wegen, parken. Juist de losse verbinding tussen foto en verhaal (met titels als 'Draag me' of 'Geeft niet') werkt goed en toont de bijzondere verbeeldingskracht van de schrijfster. Een verrassende uitgave.

Szilard Rubin: Romeinse één. Vert. Frans van Nes. Van Gennep; 143 blz. euro 14,95

Rubin (1927-2010) is een van die grote Hongaren die hier pas laat werd herontdekt. Trouw prees al eerder zijn verfijnd-melancholiek proza en ook deze korte roman over een man die in een kuuroord terugkijkt op zijn liefde voor Piroska is fraai geschreven. Al doet het portret van de femme fatale wat ouderwets aan: "'Jij bent een totaal onmogelijk vogel', riep ze."

Elfriede Jelinek: Rijngoud. (Rein Gold) Vert. Inge Arteel.

Querido; 237 blz. euro 22,95

De Oostenrijkse Nobelprijwinnares verbindt hier de Wagner-traditie met snijdende kapita- lismekritiek. Het boek, een dialoog tussen Wotan en zijn hier marxistische dochter Brünhilde, heeft zoals gewoonlijk bij Jelinek de vorm van een donderpreek, en is vertaald met veel gevoel voor haar onnavolgbare sarcasme: "De vermenigvuldiging van het geld, van het goud tot in het oneindige, dat is ons doel, het doel van de levenden die het zelfs nog afpakken van de doden."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden