Nieuwe boeken fictie

Sara Stridsberg: Darling river. Vert. Janny Middelbeek-Oortgiesen. De Geus, 313 blz. euro 17,75

Het experimentele proza van deze Zweedse is vast niet aan iedereen besteed, maar haar ideeën zijn altijd spannend. Eerder schreef ze onder meer een roman over ambitieuze Kanaalzwemsters, nu kruipt ze in de huid van een meisje dat mannen verleidt. De Franse kwaliteitskrant Le Monde sprak al van een 'prachtige en bittere roman'.

Curtis Sittenfeld; Zusjesland. (Sisterland) Vert. Monique Eggermont. Cargo, Amsterdam; 461 blz. euro 24,90

Deze Amerikaanse, die doorbrak met 'Prep', schrijft zeker niet vernieuwend. Maar haar toegankelijke romans over herkenbare thema's (hier: de band tussen twee zusjes) bezorgen haar in Amerika een groot publiek.

Frans G. Bengtsson: De lang-

schepen. Vert. P.M. den Hoed en Lia van Strien. Lebowski Publishers, Amsterdam; 574 blz. euro 24,90

In haar zoektocht naar vergeten literaire schatten stuitte uitgeverij Lebowski op deze avonturenroman van Bengtsson (1894-1954), over de Viking Rode Orm, in 1955 al in vertaling verschenen. Als jongen wordt de held ontvoerd door Vikingen, maar hij ontpopt zich gaandeweg als leider van de vechtlustige Scandinaviërs.

Jaap Robben: Birk. De Geus, Breda; 255 blz. euro 19,95

Een echte debutant is Robben niet: hij schreef al drie jeugdboeken (waaronder 'De zuurtjes'), heeft een eigen theatergroep en was twee jaar lang stadsdichter van Nijmegen. Deze roman ligt dicht bij zijn jeugdboeken. Robben kruipt in het hoofd van een jongen wiens vader op een dag in zee verdwijnt. Is dat zijn schuld? "Aarzelend keek ik door mijn wimpers. Ik zag hem nergens. Alleen mijn bal, die een stipje op de golven was."

Sue Townsend: De vrouw die een jaar in bed bleef liggen (The Woman Who Went to Bed for a Year) Vert. Petra C. van der Eerden. LINDA.Boeken, Amsterdam; 367 blz. euro 19,99

"Eva betreurde de dag dat Marks & Spencer mannenpyama's met lycra had geïntroduceerd. Niet echt flatteus voor het middelbare mannelichaam." De hoofdpersoon in deze luchthartige bestseller heeft genoeg van zorgen voor man en kroost. Als haar tweeling de deur uit is besluit ze maar eens het bed te houden, een jaar lang.

Rascha Peper: Een Siciliaanse lekkernij. Querido, Amsterdam; 391 blz. euro 19,95

Kloeke bundel verzamelde verhalen van de te vroeg overleden Rascha Peper (1949-2013).

Marlen Haushofer: Ontmoeting met de onbekende. Vert. Ria van Hengel. Van Gennep, Amsterdam; 191 blz. euro 17,90

In het werk van de onlangs herontdekte Oostenrijkse Haushofer (1920-1970) gaat het vaak om mensen (dikwijls vrouwen) die zich gevangen voelen. Haar bekendste roman 'De wand' werd verfilmd. In deze verhalenbundel dringt tot de personages steeds een ontnuchterende waarheid door over het leven dat ze geleefd - of soms juist níet geleefd hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden