Nieuwe boeken fictie

Jan van der Mast: Agneta. Waargebeurd verhaal over opmerkelijk verbond tussen twee vrouwen. Nieuw Amsterdam; 256 blz. euro 9,95

Na een autobiografische roman en een roman over de 80 cm lange circusattractie Gerrit Keizer stort Jan van der Mast zich nu op leven en huwelijk van Jaques van Marken, oprichter van de Nederlandse Gist-en Spiritusfabriek in Delft en zijn vrouw Agneta. Het socialistische echtpaar trekt 78 arbeiderswoningen op in het Agnetapark waar zij in hun villa 'Rust Roest' wonen tussen de arbeiders.

Als Jacques instort ontvangt Agneta een brief van een haar onbekende vrouw die vraagt waar haar toelage blijft. Ze ontbrandt niet in razernij maar sluit vriendschap met de minnares van haar man en ontfermt zich over haar drie kinderen. Van Der Mast baseerde zich in zijn roman op een dagboek van Jacques van Marken waaruit hij naar hartelust mocht citeren maar wat pas in 2040 helemaal openbaar zal zijn.

Nachoem Wijnberg: Alle collega's dood Van Gennep; 203 blz.

euro 16,90

Hoogleraar cultureel ondernemerschap Nachoem Wijnberg, naast hoogleraar ook dichter en schrijver, schreef een satire over het universitaire leven. 'Alle studenten gelukkig, alle collega's dood', luidt de eerste zin. "Of denk ik dat beter is: alle collega's dood, alle studenten zo tevreden en stil dat je je makkelijk kunt vergissen als je gevraagd wordt of ze nog in leven zijn." De roman haakt niet in op de Maagdenhuisbezetting, maar handelt over een wat verwarde student die met een geheimzinnige fanclub van vrouwen Italiaans leert. Er worden ook wat professoren vermoord.

Leo Pleysier: Familiealbum De Bezige Bij; 528 blz. euro 24,90

Pleysier presenteert nu in één band de vijf portretten die hij tussen 1987 en 2000 geschreven heeft. De telefonade van een broer en zus naar aanleiding van een erfstuk. Het portret van een tante, missienon in China, een zoon, die bodemwetenschapper is in Nigeria, en een veehandelaar die wordt herdacht door zijn kinderen.En om te beginnen zijn bekende portret van zijn praatgrage moeder wier onophoudelijke geratel hij vijf jaar na haar dood lichtvoetig en liefdevol in zijn herinnering terugroept in het geprezen en gelauwerde: 'Wit is altijd schoon'

Bas van den Bosch: Klem Atlas/Contact; 191 blz. euro 21,99

Roman vol weemoed over de elfjarige Paul die zijn stervende moeder afweert en daarna in eenzaamheid tobt met schuldgevoelens en met een vader die niet over zijn gevoelens kan spreken; doordesemd van de geest van de vroege jaren zestig. Van den Bosch' debuut 'Septemberlicht' werd in 2009 genomineerd voor de Anton Wachterprijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden