Nieuwe boeken fictie

Zia Haider Rahman: In het licht van wat wij weten (In the Light of What We Know) Vert. Anne Jongeling en Carla Hazewindus. Hollands Diep; 589 blz., euro19,99

Verwelkomd als de nieuwe 'Freedom' en dan béter, deze vuistdikke roman met treffende titel van de in Bangladesh geboren en in Engeland opgeleide Zia Haider Rahman. Het boek handelt over twee veertigers, voormalige investeringsbankiers, als wiskundigen geschoold in Oxford, die elkaar na lange tijd weer ontmoeten in Londen. Ze kijken terug op het verloop van hun vriendschap die strandde in verraad. Briljant debuut over 'alles wat onze tijd definieert': wiskunde, filosofie, ballingschap, oorlog, geld, speculatie, hebzucht, geopolitiek, islamitisch terrorisme, westers paternalisme en financiële crisis.

Brooke Davis: De ongelooflijke zoektocht van Millie Bird (Lost & Found) Vert. Harry Pallemans Ambo/Anthos; 231 blz. euro12,99

Goed-gevoelroman van Australische jonge schrijfster over zevenjarig meisje Millie dat door haar verwarde moeder in een warenhuis wordt achtergelaten en dan haar probeert terug te vinden. Millie krijgt gezelschap van een 82-jarige, woedende weduwe die scheldt op voorbijgangers en haar beklag doet in boze brieven, en van een 87-jarige weduwnaar die verslaafd is aan typen en typemachines. De debuterende Brooke Davis verkocht haar roman al aan 25 landen. Ze houdt het licht en hoekig: "De paspop kijkt nog steeds naar haar. Ze zwaait naar hem. Het is een voorzichtig zwaaitje: haar vingers klappen een voor een in tot ze ze allemaal in een vuist heeft."

Miriam Guensberg: Ooit

De Kring; 191 blz. euro19,99

Jonge journalist vindt in de kluis van zijn grootmoeder een envelop met het levensverhaal van de hem onbekende Ewa Kosinsky, een Poolse die in 1944 en 1945 gevangen zat in het vrouwenstrafkamp Oberlangen. Haar onthullingen raken hem zo dat hij het roer omgooit.

Een deel van de opbrengst van deze roman gaat naar Stichting Vluchteling. 'Ooit' sluit in thematiek aan op Guensbergs vorige roman 'Poolse tranen' over de ervaring van een Pools-Joodse arts die vocht bij de Eerste Poolse Pantserdivisie, geïnspireerd op de oorlogservaringen van Guensbergs vader.

Joseph Pearce: Voet bij stuk Vrijdag; 191 blz. euro19,95

Uitgeverij Opperman & Winterberg krijgt een meesterwerk in de schoot geworpen. Alleen legt de stokoude schrijver het loodje voor de roman kan worden gehypet. Een betoverende acteur van 26 krijgt, om de verkoopklus te gaan klaren, de pakkende schrijversnaam Stein Sterk. "In vijfendertig talen klinken [de woorden Stein en Sterk] mysterieus, in tweeëntwintig talen exotisch en in drieëntwintig talen mysterieus en sexy." Recensent van De Morgen Joseph Pearce publiceerde al acht romans. "Is er wel een winnaar in de oorlog tussen commerciële belangen en de hooggestemde idealen van de letterarbeider?" vraagt hij zich af in deze satire over morele leegte in de boekenbranche.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden