Nieuwe boeken fictie

Timur Vermes: Daar is hij weer. (Er ist wieder da) De Bezige Bij, Antwerpen; 319 blz. euro 22,50

Een grappige roman schrijven over Hitler is nogal een heikele zaak, het debuut van Timur Vermes kreeg in Duitsland dan ook zeer wisselende reacties. Het concept is sowieso bizar: ik-figuur Hitler wordt wakker in het Berlijn van 2011, en probeert in het internettijdperk opnieuw aanzien te verwerven. Dat valt nog niet mee, iedereen denkt dat hij een imitator is, en de naam Hitler is op internet allang vergeven. "'Hitler89 is ook weg, Hitler204 - nee, met uw naam komen we niet verder' / 'De brutaliteit!' zei ik. / 'En als u nou es een andere naam kiest? Ik heet ook geen Vulcania17' / 'Maar dat is toch schandalig! Ik ben niet zomaar een of andere hansworst!'" Een bestseller werd het boek ondanks kritische Duitse recensenten. Sommige Engelse kranten waren positiever.

Marente de Moor: Roundhay, tuinscène. Querido, Amsterdam; 334 blz. euro 19,95

Met de historische roman 'De Nederlandse maagd' won Marente de Moor in 2010 de AKO. Ook haar nieuwe roman voert ons naar het verleden: naar 1890, in de trein van Dijon naar Parijs. Vandaaruit spint De Moor een roman over een vader en zoon, over de uitvinding van de film en de gevolgen van onze mogelijkheden om de werkelijkheid in beeld te vangen.

Hans Münstermann: Mischa. De Kring, Amsterdam; 224 blz. euro 18,95

Ook Münstermann (1947) keeg de AKO, maar later in zijn carrière, voor de roman 'De bekoring' (2006). Net als in die aansprekende roman speelt een moeder in 'Mischa' de hoofdrol. Als deze 65-jarige weduwe hoort dat haar zoon betrokken is bij de verdwijning van een tienjarige jongen, wil ze dat aanvankelijk niet geloven.

Naima el Bezaz: In dienst bij de duivel. Querido, Amsterdam; 253 blz. euro 18,95

Met bijdetijdse en bijdehante boeken als 'Vinexvrouwen' heeft Naima el Bezaz zich verzekerd van een vast lezerspubliek. Haar nieuwste is gebaseerd op haar ervaringen als redacteur bij een glossy. El Bezaz schrijft lang niet zo onderhoudend als de auteurs op wie haar werk geïnspieerd lijkt, zoals Amélie Nothomb, maar komt soms geestig uit de hoek. Bijvoorbeeld als de redactrice haar stuk terugkrijgt met het volgende commentaar: "'Meer tranen' stond er in de kantlijn gekrabbeld. 'Ook woede en onmacht.'"

Karin Amatmoekrim: De man van veel. Prometheus, Amsterdam; 262 blz. euro 19,95

Hoewel Amatmoekrim meer romans schreef, betekende 'Het gym' uit 2011 haar doorbraak. Dit geestige boek gaat over een gymnasiaste uit een wijk die weinig gymnasiasten levert. In 'De man van veel' vertelt ze het veelbewogen leven van de Surinaamse schrijver en mensenrechtenactivist Anton de Kom (1898-1945), vertrekkend vanuit 1939, het moment dat hij in een inrichting wordt gestopt. "De ambulance minderde vaart, eindelijk, ze zouden hem er wel uit laten, het was een vergissing, dat was duidelijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden