Nieuwe boeken fictie

J. Ryan Stradal: Keukens van het grote midwesten (Kitchens of the Great Midwest) Vert. Bart Kraamer. Prometheus; 333 blz. euro 19,95

Met hoofdstuktitels als 'Habanerochocolade', 'Rodepepergelei' en 'Koekrepen' dient dit debuut van J. Ryan Stradal zich aan als de Heel Amerika Bakt van de literatuur. Ieder hoofdstuk staat in het teken van één gerecht en alle hoofdstukken samen vertellen het verhaal van moederloze Eva die zich ontwikkelt tot de gelauwerde chef van een pop-up-eetclub in Minnesota.

Lewis Carroll: De avonturen van Alice in Wonderland & Spiegelland (Alice's Adventures in Wonderland, 1865 & Through the Looking- Glass and what Alice found there, 1971) Vert. C. Reedijk en Alfred Kossmann, bew. Peter Bulthuis. Ad. Donker; 315 blz. euro 19,99

Charles Lutwige Dodgson ofwel Lewis Carroll gaf na een uitstapje met de drie dochters van Dr. Liddell een handgeschreven manuscript cadeau aan de tienjarige Alice met de opdracht: 'Een kerstgeschenk aan een lief kind ter herinnering aan een zomerdag'. Het manuscript verscheen in 1872 voor het eerst in druk met de houtgravures van John Tenniel. Deze nieuwe Nederlandse uitgave is opgesierd met die originele tekeningen.

Jonas Gardell: De dood. Een verhaal van liefde, ziekte en dood Vert. Kim Liebrand. De Geus; 284 blz. euro 21,95

Derde deel in Gardells trilogie over de aidsepidemie in de jaren tachtig in Stockholm.

De eerdere delen 'De liefde' en 'De ziekte' werden in Trouw geprezen om hun directe verteltrant. Confronterend, "niet alleen als hij het heeft over de eenzaamheid door ziekte, maar ook als het gaat om de pijnlijke loyaliteitsconflicten die voortkomen uit het feit dat deze jongens niet kunnen beantwoorden aan het ideaalbeeld van 'goede zoon'", schreef Sofie Messeman.

Fernanda Torres: Einde Vert. Kitty Pouwels. Cargo; 238 blz. euro 18,90

Fernanda Torres won in 1986 als twintigjarige de actriceprijs in Cannes en speelde daarna nog in zeker veertig films. Ze kende in Brazilië ook succes als schrijvend journalist. 'Einde' is haar debuutroman en een bestseller in haar geboorteland. Vijf bejaarde mannen uit Rio de Janeiro kijken terug op hun turbulente levens.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden