Nieuwe boeken fictie

Henri Coulonges: Vertrokken. (l'Adieu à la femme sauvage) Vert. Geertrui Marks & Lia Tijtelaars. Nieuw Amsterdam; 447 blz. euro 24,90

Deze Franse roman uit 1969 snijdt een Duits thema aan: het bombardement op Dresden, gezien door de ogen van een twaalfjarig meisje. Het boek won een prijs van de Parijse Académie en was in Frankrijk een bestseller, maar de Nederlandse uitgave munt niet uit in subtiel of precies taalgebruik ('Handenwringend zat ze aan tafel.') en zal de fijnproever misschien teleur stellen.

Bernlef: Een onschuldig meisje. Querido; 165 blz. euro 18,99

Twee weken voor zijn overlijden op 29 oktober 2012 stuurde Bernlef het manuscript van dit boek naar de uitgever ¿ plus nóg een roman en verhalen, die al in 2012 en 2013 het licht zagen.

Er ligt nu alleen nog een bundel onuitgegeven poëzie. 'Een onschuldig meisje' gaat over een onderwijzer die een dwarse leerling in de klas krijgt, Lucille: al een keer blijven zitten, rijper dan de andere achtstegroepers. Hoe ga je als leraar met zo'n meisje om? Bernlef zet de twee eenlingen naast elkaar in een verhaal waarin weinig gebeurt, maar des te meer wordt geroddeld door de omgeving.

Fleur Boose: De les. Nieuw Amsterdam; 159 blz. euro 17,95

Ook de held van deze debuutroman is leraar. Hubertus van Eegeren krijgt na een schorsing een herkansing op het gymnasium waar hij zelf ooit leerling was. En waar hij probeert in zijn leerlingen de honger naar kennis op te roepen - waarbij ook wel eens een te intieme band ontstaat. "Dat was zo bij Michiel, bij Marcel en bij Miklas."

Roanne van Voorst: De verhuizing. Atlas Contact; 222 blz. euro 22,99

Antropologe Van Voorst (1983) schreef eerder een nonfictieboek 'Jullie zijn anders als ons. Jong en allochtoon in Nederland' en vat haar kennis van de achterstandswijken nu in een roman, waarin veiligheidscoördinator Freek de Maaker indruk op zijn superieuren probeert te maken door naar zo'n wijk te verhuizen. Niet iedereen gelooft in zijn aanpak. "Maar het beleid dat de minister in dat voorstel beschreef, schat, dat past niet bij de realiteit in Frederiksoord."

Auke Hulst: Slaap zacht, Johnny Idaho. Ambo Anthos; 382 blz. euro 19,99

De dystopie of onheilsroman wordt almaar populairder. De vierde roman van Auke Hulst (die naam maakte met het auto -biografische 'Kinderen van het ruige land') is zo'n boek: net als in '1984' worden de personages steeds beloerd, dit keer door 'Het Oog'. Hulsts grimmige maatschappijkritiek richt zich vooral tegen de informatietechnologie. "Zoals onder de straten het riool ligt, zo ligt onder de digitale snelweg Darknet. Daarin schuilen de smeerlappen, dealers en wapenhandelaars."

Alex van Gaalen: Michiel de Ruyter. Arbeiderspers; 267 blz. euro 18,95. Eerst het scenario, dan het boek, dat kan natuurlijk ook. 'Michiel de Ruyter' is net als in de film bovenal een actieheld: "Onstuimig en ontembaar was hij geweest, net als de zee."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden