nieuwe boeken fictie

Fans van Chevaliers grote succes ’Meisje met de parel’ zullen ook aan deze roman, die ons naar het Londen van 1792 verplaatst, plezier beleven. Veel actie (rellen, geboortes, sterfgevallen), fijne personages, veel couleur locale. De Britse pers prees het boek, maar vond het wel voorspelbaar en een beetje tam, gezien de heftige Londense setting, waarin ook de dichter en schilder William Blake figureert.

In deze niet eerder vertaalde, curieuze roman van de Franse verlichtingsdenker leren wij de wereld kennen via vagina's: de toverring van een sultan brengt hen tot spreken. Maar hoe vrijzinnig Diderot ook is, een De Sade is hij niet: zijn boek is niet zozeer prikkelend als filosofisch bedoeld: als relativering van al te hooggestemde idealen: alles komt ten slotte van onderen.

Voor ’De veerboot’, een onderkoeld-humoristische Deense roman, kreeg Helle Helle - ook in Nederland - veel lof. Deze roman, uit 2002, lijkt een voorproefje: ook hier krijgt een heel gewone jonge vrouw de hoofdrol. Susanne vult haar dagen met schoonmaken, maar droomt van iets meer spanning: „Ze wilde wat geld uitgeven en een tijdje wegblijven, tot ze haar misten.” Haar man worstelt met zijn debuutroman.

Malouf (Libanon 1949) slaat in zijn historische romans een brug tussen Oost en West. Zo ook hier: dorpsjongen Tanios vermoedt dat hij is verwekt door de sjeik, keert zich tegen zijn vader en dorp en vlucht naar Cyprus: een knooppunt van oosterse en westerse belangen. De roman, in 1993 bekroond met de Prix Goncourt, mengt historie, mythe, oriëntalistische sferen en westerse romantechnieken: Tanios blijkt een tragische held die kwaad sticht waar hij dat niet bedoelt.

De vader van Redouan en Fadil, twee Haags-Marokkaanse broers, vindt dat zijn zoons blij mogen zijn dat ze in Nederland wonen. Maar de twee jongens worstelen met stadse verleidingen, religie, liefde. „Wat een saai zootje was het hier” Goedgebekte zedenschets.

Dunthorne, zelf 26, verplaatst zich in deze roman in een puber die zich zorgen maakt over het huwelijk van zijn ouders. Humoristische one-liners en dialogen zijn Dunthorns sterke punt. Het boek heeft iets van een jeugdroman en is door enthousiaste critici in Engeland vergeleken met ’Het dagboek van Adrian Mole’. Eén van de vele aardige zinnen: „Ze slaat hele hoofdstukken van seksuele etiquette over, maar ik vergeef het haar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden