Nieuwe boeken fictie

Andreï Makine: Het boek van de eeuwige korte liefdes. (Le livre des brèves amours éternelles) Vert. Jan Versteeg. De Geus, Breda; 183 blz. € 19,95

De nieuwe roman van deze Russisch-Franse schrijver (beroemd van 'Het Franse testament') vertelt van een weesjongen in de Sovjet-Unie van de jaren zestig. Een sinister decor, maar Makine's fijnzinnige schets van de liefdes die het bestaan draagbaar maakten, doorbreken die sombere sfeer: "In mijn binnenste sprak ik de voornaam Vika uit alsof het het eerste woordje was van een onbekende taal."

Ilja Leonard Pfeijffer: La Superba. De Arbeiderspers, Amsterdam; 348 blz. € 19,90

Dat de flamboyante schrijver verliefd werd op Genua, weten we al uit zijn fietsreisboek 'De filosofie van de heuvel'. 'La Superba' is één grote liefdesver- klaring aan de stad waar hij inmiddels woont, geschreven in de zelfverzekerde stijl die het handelsmerk is van deze dichter en prozaïst. "In zekere zin bestaat de stad ook zonder mij, althans dat wil ik wel aannemen."

Erik Vlaminck: Miranda van Frituur Miranda. Wereldbibliotheek, Amsterdam; 88 blz. € 12,50

"Ik geef toe dat het een stommiteit zo groot als de Boerentoren is geweest dat ik op mijn achttiende getrouwd ben." In deze novelle krijgt de Vlaamse kermisklant Miranda (sommigen al bekend van Vlamincks roman 'Suikerspin') het woord. Jaren terug heeft ze man en kind verlaten. Nu aarzelt ze of ze naar de begrafenis van een andere 'forain' zal gaan. Op 7 maart gaat in Antwerpen ook een theaterproductie in première, waarvan 'Miranda' onderdeel uitmaakt.

Bi Feiyu: Drie zussen. Vert. Yves Menheere. De Geus, Breda; 414 blz. € 22,95

Voordat de Chinese schrijver Bi Feiyu (1964) voor dit boek de Man Asian Literary Prize kreeg, was hij in eigen land al een veelgelauwerd auteur van poëzie en romans. 'Drie zussen', gesitueerd in de nadagen van de Culturele Revolutie leest als een aanval op een patriarchale samenleving. Een partijsecretaris bedriegt zijn vrouw en negeert zijn zeven dochters, terwijl zijn zoon alle aandacht krijgt.

Yasmine Allas: De onvoltooide. De Bezige Bij, Amsterdam; 223 blz. € 18,90

Via de affaire tussen een geremde Nederlandse man en een in Afrika opgegroeide vrouw, laat Yasmine Allas zien hoe de Afrikaanse verhalencultuur haar eigen afstammelingen én westerlingen nog kan inspireren: "Luister nu maar, je zult het van me vernemen, hoe het is gelukt dat ik ben ontstaan."

Joshua Zwaan: Zeevonk. Artemis & co, Amsterdam; 347 blz. € 19,95

Zwaan, die eerder de roman 'Parnassia' schreef, geeft hier het woord aan een cruiseschip en baseert zich daarbij op de historie van de 'Willem Ruys' die later 'Achille Lauro' ging heten. Het boek opent met een zwanezang: "Wat een illusie te denken dat de waterspiegel mij eeuwig dragen zou", waarna het schip vooral de geschiedenis beschrijft van een vrouw, Freya, die telkens weer aan boord stapt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden