nieuwe boeken fictie

,,De dochter koopt bloemen, de moeder neemt ze zuchtend aan en gooit ze vervolgens weg voordat ze verlept zijn.’’ Het is maar één voorbeeld van de vele fricties en pijnlijke situaties tussen moeders en hun dochters die de 30-jarige Française Claire Castillon in deze verhalen blootlegt. De Franse pers sprak in dit verband van Castillons ’giftige charme’ (Le Figaro). Niet zelden bedelft de schrijfster haar aanklacht onder ál te zwaar aangezette dramatiek (’de bel wordt woest’) en het écht zware werk (incest) kan zij beslist niet aan. Maar ongelukkige moeders of dochters zullen zich in andere verhalen wellicht prettig herkend voelen.

,,De stijl is stroef en het verhaal hapert’’ schreef Jaap Goedegebuure in Trouw over Accords vorige roman ’Tussen Apoera en Oreala’ . Dat eerste bezwaar geldt ook voor zijn nieuwste die als volgt opent: ,, Het oorverdovende geraas waarmee de regen zich in tropische hoeveelheden naar beneden stort, maakt de onrust die diep vanbinnen aan Leanda knaagt er niet beter op.’’ Jammer, want Accord beschrijft een interessant koppel: de 49-jarige Rotterdamse Leandra neemt met haar 22-jarige dochter Naomi elke dag de bingobus naar Amsterdam. In de bingohal op de Wallen hopen ze hun slag te slaan. Wie over die stijlkwestie niet valt, krijgt wel een mooi beeld van een Surinaams wereldje voorgeschoteld.

In 2005 won Banville de Booker Prize voor zijn prachtige roman ’De zee’. Dat gaf misschien de aanzet tot de vertaling van deze eveneens verfijnde introductie tot Praag, met schetsen van voor en ná de fluwelen revolutie. Het oude melancholieke Praag overleefde het communisme, maar níet de McDonalds die er daarna werden neergepoot, verzucht Banville. Om dan te vervolgen: ,,Ach waarom ook niet. (..) Vrijheid is net zo goed vrijheid om goedkope hamburgers te eten als om ondergrondse poëzie te schrijven.’’ Goedkoop wordt Banville nooit.

Met een eerdere verhalenbundel won Thien maar liefst vier literaire prijzen. Dat zijn flinke aanbevelingen voor dit in zachtmoedige zinnen gehulde verhaal dat een wel erg vaak betreden pad betreedt: dat van de ’ontroerende’ generatieroman, waarin flink in het traumatische verleden wordt gespit. ,,Een zoektocht naar wijsheid’ vond het Canadese dagblad The Globe & Mail.

Goed besproken Engelse roman over twee rivaliserende zussen. De vete wordt ontdekt door vertelster Iris, die verneemt dat haar oudtante uit een psychiatrische kliniek ontslagen is. Van deze Esme Lennox, naar blijkt de zus van haar grootmoeder, heeft ze nog nooit gehoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden