Nieuwe boeken fictie

Isabel Allende: Ripper. Wereldbibliotheek, Amsterdam; 398 blz. euro 19,90

In deze nieuwe roman gebruikt La Allende een aantal elementen met bestsellerpotentie. Met de leuke, lieve, alleenstaande Indiana Jackson leef je graag mee. De spanning moet komen van haar dochter, die zich inlaat met een duister internetspel (Ripper). Ze komt zo een gevaarlijke moordenaar op het spoor, die wraak wil nemen op haar eigen moeder! "Er bestaat niets vreselijkers dan afgewezen liefde, dat vertel ik je uit eigen ervaring. (...) Daar moet je voor boeten, Indiana." Troostende lectuur wellicht, voor niet zo heel jonge vrouwen.

Bill Cheng: Als de hond het spoor volgt. (Southern Cross the Dog) Vert. Joop van Helmond. Anthos, Amsterdam; 319 blz. euro 19,95

De New Yorkse debutant Bill Cheng (1983) laat zijn achtjarige held als slachtoffer van de overstroming van de Mississippi in 1927 door het diepe Zuiden van Amerika trekken, waarbij hij tal van kleurrijke figuren ontmoet. "Het effect heeft wel iets van het luisteren naar een geweldige, maar vergeten country song", schreef The Guardian.

Yasmina Reza: Gelukkig de gelukkigen. Vert. Eef Gratema. De Bezige Bij, Amsterdam; 203 blz. euro 17,90

Franse roman over de strijd der seksen, opgeknipt in verschillende monologen, zoals die van Odile Toscano: "Hij ergert zich overal aan. Aan meningen, dingen, mensen. Aan alles. we kunnen nergens heen zonder dat het verkeerd afloopt." Maar ook de man die ze typeert komt aan het woord: "Je staat te schreeuwen Odile, zei ik."

Judith Eiselin: Het feest van de eeuw. Nijgh & Van Ditmar, Amsterdam; 222 blz. euro 17,50

De debuutroman van Eiselin, die hiervoor al tien jeugdboeken schreef, gaat over jonge mensen die het tijd vinden voor bezinning. "De workshop vanavond, iets met stenen aaien of kaarsen koesteren, was niet de eerste waar Joke me mee naartoe nam." Vertelster Elise hoopt dat een reunie meer helderheid schept over de zin van het leven.

Martin Horvath; Moorkop, of hoe ik erop uit trok om de wereld te redden. (Mohr im Hemd) Vert. Annemarie Vlaming. Anthos, Amsterdam; 324 blz. euro 19,95

"Dat u het meteen maar weet, mijn huis is bruin, donkerbruin." Zo begint deze Weense debuutroman over een Afrikaanse asielzoeker, die het lot van zijn huisgenoten wil verlichten door het vertellen van verhalen.

Kristien Hemmerechts: De vrouw die de honden eten gaf. De Geus, Breda; 248 blz. euro 19,95

U las eerder deze week misschien al het interview met Kristien Hemmerechts over haar omstreden roman over de vrouw van kindermoordenaar Dutroux. Hier zij alleen gezegd dat dit boek van grote moed getuigt, want alleen al het proberen begrijpen van een vrouw als Michelle Martin, onderworpen aan een monsterlijke man, moet een akelig werk geweest zijn: "Als hij zei: huur een camera, dan huurde ik een camera. Als hij bevolen had: film, dan had ik gefilmd."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden