Nieuwe boeken fictie

Karl Ove Knausgrd: Zoon. Uit het Noors vertaald door Paula Stevens. De Geus, Breda; 443 blz. € 25

Derde deel in de veelbesproken autobiografie 'Mijn strijd', waarvan eerder de delen 'Vader' en 'Liefde' uitkwamen. Vooral de onverschrokken, realistische aanpak van deze auteur maakte veel indruk, in Noorwegen en daarbuiten. In dit nieuwe deel roept Knausgård een gedetailleerd beeld op van zijn kindertijd. En ook ditmaal verwoordt hij ervaringen die je niet vaak in boeken tegenkomt, zoals het genot dat zoiets als poepen een kleine jongen kan schenken: "Ik hield het soms dagenlang op, om een echte grote te maken en omdat het op zich een lekker gevoel was."

Jan van Aken: De afvallige. Querido, Amsterdam; 607 blz. € 22,50

Met zijn eigenzinnige keuze voor de lijvige historische roman heeft Jan van Aken in de Nederlandse literatuur een heel eigen plaats veroverd. Zijn nieuwste speelt in de nadagen van het Romeinse Rijk: in 376 na Christus. In dit verbrokkelend imperium is hoofdpersoon Swintharik zijn leven niet meer zeker. Jan van Aken voert de lezer vakkundig een verdwenen tijdperk binnen: "Twee dagreizen voorbij Vindonissa, met de Rijn aan hun rechterhand, zagen ze een kleine groep Taifali, die aan de overkant van de rivier bivakkeerden."

Marion Pauw: De wilden. Anthos, Amsterdam; 301 blz. € 17,50

Pauw, bekend van thrillers als 'Daglicht'en 'Jetset' neemt ons in deze roman mee naar de jungle, waar haar heldin in de problemen raakt, maar gelukkig wordt ze gered door indianen. Bij hen leert ze een leven zonder stress kennen. Totdat bulldozers deze idylle binnendringen en Chinezen haar nieuwe vrienden corrumperen: "Door de gele mensen kunnen we eindelijk geld verdienen."

Daan Heerma van Voss: De vergeting. De Bezige Bij, Amsterdam; 280 blz. € 18,90

De auteur debuteerde overtuigend met 'Een zondagsman' en schrijft in zijn derde boek over de ervaring bij het wakker worden niet meer te weten wie je bent. "Al herken ik de boeken niet, of de kleren in mijn kast - wie draagt er nou zoveel zwart? - het moet mijn kamer zijn." Wegens de vele essayistische passages over geheugen en herinnering grenst deze 'roman' aan non-fictie.

F. Scott Fitzgerald: De rijke jongen. Vert. Jan Donkers en Jan Fastenau. Podium, Amsterdam; 237 blz. € 18,50

Keuze uit eerder in afzonderlijke bundels verschenen verhalen van de grote Amerikaanse verteller, die beroemd werd met zijn roman 'The Great Gatsby'.

Éric Reinhardt: Het Victoria- systeem. (Le système Victoria) Vert. Katrien Vandenberghe en Martine Woudt. Arbeiderspers, Amsterdam; 429 blz. € 24,95

Franse roman die de actuele kritiek op ongebreideld kapitalisme probeert te vangen in een liefdesroman. Getrouwde topmanager krijgt een affaire met de 'directeur human resources' van een Londense multinational. Genomineerd voor drie prijzen, waaronder de Prix Goncourt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden