nieuwe boeken fictie

In één koortsachtige creatieve uitbarsting, in niet meer dan drie weken, gooide Jack Kerouac zijn cultklassieker ’On the road’ op het papier. Maar de originele versie, ongekuist en zonder hoofdstukken of alinea’s, wordt nu pas, vijftig jaar na dato, op de markt gebracht. The New York Times Book Review oordeelde dat deze oerversie, ietsje langer, maar niet literair opgetuigd, eigenlijk beter, in elk geval minder verouderd overkomt.

541 blz. euro 29,50

„Waarom haten de Arabieren de Joden?”, vraagt Yochanan Rivlin, hoogleraar in Haifa, zich af. Om iets van de Arabieren te begrijpen, bestudeert de oriëntalist de Algerijnse burgeroorlog. Maar wat hem op persoonlijk vlak minstens zozeer bezighoudt, is het lot van zijn zoon, wiens vrouw ervandoor is. Beide zaken brengen hem in contact met Israëlische Arabieren. Die personages en setting bieden Yehoshua, een van Israëls meest vooraanstaande schrijvers, alle ruimte om de scheiding tussen Joods en Arabisch ter discussie te stellen.

Jozef is hoogbegaafd. En dus krijgt hij op school een eigen werkhoek met pc. Maar dat beschermt hem niet tegen pestende leeftijdgenoten: „Ik had liever een helm en een knuppel gehad.” En ook niet tegen zijn ouders, die hem niet aankunnen, maar die wel het één en ander verwachten. „Ik moest hun de winst bezorgen.” Een echt probleemboek dus, maar Harmen Wind, vooral bekend als dichter, zorgt ervoor dat je met de ongelukkige hoogbegaafde (en zijn machteloze ouders) meeleeft.

Mannen, vindt de held van dit boek, missen in deze tijd van Ikea-consumentisme, een rolmodel. En dus (?) sticht hij een vechtclub waar jongens elkaar bij wijze van therapie, maar onder strikte regels, lens kunnen slaan. Palahniuk, die uit eigen ervaringen put, kreeg pas na de gelijknamige verfilming – een cultsucces werd – veel aandacht. Het expliciete geweld in het boek, dat inderdaad nogal hard-boiled overkomt, kwam de auteur overigens ook op kritiek te staan.

286 blz. euro 18,90

Nog een boksboek, maar traditioneler en vriendelijker verteld. Wayne McLennan (1954) spreekt trouwens, net als Palahniuk, uit eigen ervaring. In het afgelegen Australische stadje waar hij opgroeide vormden rondreizende boksers, die het opnamen tegen de lokale bevolking, een van de weinige attracties. Als volwassene voegt hij zich bij zo’n groep, en doet verslag van hun leven. Dat verslag klinkt eerder melancholiek dan erg stoer: „Ik werd er ziek en depressief van wanneer ik mezelf voortdurend verdoofde met alcohol.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden