Nieuwe boeken fictie & non-fictie

Alain Berenboom: Mr. Optimist. (Monsieur Optimiste) Vert. Katrien Vandenberghe. De Bezige Bij Antwerpen; 221 blz. euro 19,99

"Mijn vader is schitterend geslaagd in de ambitie om anoniem te leven. Tot op de nood- lottige dag in januari 1979 dat hij door Magere Hein werd verrast." Als de verteller van deze documentair aandoende roman de archiefkast van zijn gestorven vader opent, blijkt deze alleen dankzij onwrikbaar opti- misme overeind gebleven onder dramatische historische omstandigheden. Berenboom is hier niet zo bekend, maar sleepte al heel wat Waalse literaire prijzen in de wacht. Voor dit boek uit 2013 kreeg hij de Prix Victor Rossel.

Karel van het Reve: Geschiedenis van de Russische literatuur. Van Vladimir de Heilige tot Anton Tsjechov. Van Oorschot; 510 blz. euro 24,50

"Kretsjinski moet nu binnen enkele uren aan enige duizenden roebels komen." Deze verrukkelijk geschreven geschie- denis van de Russische literatuur verscheen al in 1985, maar deze achtste (!) herdruk is nu ook voorzien van bijzonder fijn beeldmateriaal in kleur, waaronder tekeningen van schrijvers zelf (Lermontov), een schilderij van Toergenjev in spijkerbroek, en een fijne foto van Olga Knipper en Tsjechov -met wiens werk het boek eindigt - zie de ondertitel.

Michel Tournier: De Elzen-

koning. (Le Roi des Aulnes) Vert. Jenny Tuin. Rainbow; 427 blz. euro 9

Goed dat Rainbow deze eigen-aardige roman van de ietwat vergeten Fransman herdrukt. De held is een automonteur met belangstelling voor mythen, die korte tijd jachtopziener is van het landgoed van Göring. Tournier roept de duistere Germaanse sferen waarin zijn onfrisse held leeft met grote kracht op. Het boek won in 1970 de Prix Goncourt en werd in 1996 verfilmd door Volker Schlöndorf. Tournier werd deze maand negentig.

Willem Jan Otten: Droom-

portaal. Verhalende essays. Van Oorschot; 288 blz. euro 17,50

Nog net in het jaar dat Willem Jan Otten de P.C. Hooftprijs voor zijn essays ontving, verscheen deze nieuwe verzameling stukken. "Willem Jan Otten verdient in het bijzonder ook erkenning voor de uitzonderlijke kwaliteit van zijn werk als essayist in de klassieke zin en in de oorspronkelijke betekenis van het woord. Het essay als een poging tot verheldering, voor de essayist zelf en via hem ook voor de lezer. Schrijven als een vorm van denken en denken in de vorm van schrijven", aldus de jury van de P.C. Hooft-prijs 2014. Veel essays in 'Droomportaal' gaan over films. De meeste hebben eerder in Trouw gestaan. Otten schreef voor Letter&Geest in 2011-2012 de serie 'Rite du Cinema, films die een leven veranderen'. Otten zei daarover: "De films leggen iets bloot van wat we van ons zelf moeten weten: onze zwakheid, het morele drijfzand waarop we staan, 'het flinterdunne onderscheid tussen cultuur en chaos', om met Joseph Conrad te spreken."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden