nieuwe boeken boekenweek

Intelligente én goed geschreven inleiding in de filosofie van de lach - zie ook de voorpublicatie in Letter & Geest. De jonge filosoof Coen Simon (1972) laat het niet bij een bloemlezing met inleidinkjes, maar verbindt de ideeën van Plato, Aristoteles, Descartes, Bergson en Helmut Plessner met speels gemak tot vier verhelderende hoofdstukken. Het beste serieuze boek over het boekenweekthema.

,, Dit boekje mag niet in de verschrikkelijke leukcultuur woorden geplaatst’’, waarschuwt de auteur van het boekenweekessay. Kees Fens, éminence grise van de literaire kritiek, beschrijft in een tiental kleine essays een paar verschijningsvormen van de humor. Dat levert fijnzinnige notities op: uit het woord scherts ’stijgt kamfer op’; ,,Lol is de onderste trap van de humor’’;,,Er is niets ernstigers en humorlozers dan een concertzaal’’. De voorbeelden en anekdoten die Fens noemt ruiken ook al een beetje naar kamfer: Annie M.G. Schmidt, Koolhaas, Bomans.

Ter gelegenheid van de Boekenweek brengt de Bezige Bij vijf dikke (alle rond de 400 blz.), identiek geprijsde bundels uit met teksten van Nederlandse humoristen - cabaretiers en schrijvers staan hier zij aan zij. Behalve deze Deelder-compilatie onder meer de Campert-bundel ’Een lach en een traan’, met een keuze uit ’De verhalen’ (2004) en ’Tot zoens’ (2004).(ISBN 9789023422594) Kees van Kooten wordt geëerd met de ruim bemeten selectie ’In de lach geschoten’, die de periode van 1976 (’treitertrends’) tot nu beslaat. (ISBN 978902342260) Herman Finkers’ theaterteksten doen het niet slecht op papier.,,Eén stoplicht springt op rood / , een ander weer op groen / in Almelo is altijd wat te doen..’’ (ISBN (9789060056 547) In dezelfde reeks (maar onder de vlag van Thomas Rap) verzamelde columns van Youp van ’t Hek ’Is Youp leuk?’ (ISBN 9789060056592)

Het vertalersduo (bekend van ’Finnegans Wake’) staat bekend als speels en humoristisch. Dit boekje moet antwoord geven op de vraag wat leuk is. En doet dat in vorm van een dialoog tussen de twee boekenweekauteurs Kees Fens en Geert Mak. De eerste klinkt wel erg vormelijk: ,,Een definitie hoeft niet per leuk te zijn, waarde collega, als ze maar waar is.’’ En de tweede, Geert Mak, geniet volgens Bindervoet en Henkes van Funniest Home Movies. Beetje flauw natuurlijk, maar de twee duo's leveren niettemin een levendig twistgesprek op, dat put uit een rijk humoristisch vocabulaire: klucht, clou, witz, moppen, lachtherapie, alles komt langs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden