Nieuwe bezuinigingen bij krantenbedrijf Wegener

Britse eigenaar Mecom sluit verdere ontslagen niet uit, na lopende reorganisatie waarin 400 banen verdwijnen

Terwijl de vorige reorganisatie nog niet eens is afgerond wordt de volgende alweer aangekondigd. Uitgeverij Wegener wil vanaf 2015 nog eens 30 miljoen euro aan jaarlijkse besparingen doorvoeren. Hoeveel banen er verloren gaan kan het concern niet zeggen, maar dat er opnieuw ontslagen zullen vallen, staat vast.

Wegener is vooral bekend als uitgever van regionale kranten in Nederland, waaronder de Stentor, de Gelderlander, De Twentsche Courant Tubantia en BN/De Stem. Sinds 2007 is het concern in handen van het Britse mediabedrijf Mecom, dat zich geen raad lijkt te weten met Wegener. Het bedrijf ziet de inkomsten uit advertenties fors dalen: vorige week liet Mecom nog weten dat de advertentieopbrengsten in Nederland vorig jaar met 23 procent zijn gedaald. Daardoor zijn telkens nieuwe ontslagrondes nodig om te kunnen voldoen aan de eisen die Mecom stelt voor het rendement van Wegener.

Gisteren kondigde bestuursvoorzitter Susan Duinhoven aan dat een nieuwe bezuinigingsronde vanaf 2015 nodig zal zijn. Voor eind 2017 wil Wegener 30 miljoen euro besparen, maar het is nog onduidelijk hoe dat gerealiseerd wordt. "Er zijn nog geen plannen gemaakt voor de nieuwe reorganisatie", zegt een woordvoerder van Wegener. "De komende maanden gaan we invulling geven aan dit getal. Daarom kunnen we nog niet zeggen hoeveel arbeidsplaatsen hierdoor verloren gaan." Dat er opnieuw ontslagen zullen vallen bij de uitgever is echter duidelijk. "Het gaat niet alleen om besparingen op personeelskosten, maar die maken er wel een belangrijk onderdeel van uit."

Vorig jaar kondigde Wegener al een jaarlijkse besparing van 50 miljoen euro aan. Daarvoor moeten in totaal bijna 400 banen bij het concern verdwijnen. "Die reorganisatie loopt nog, maar we liggen goed op schema", aldus de woordvoerder. In de loop van dit jaar moet die reorganisatie afgerond zijn, waarop in 2015 de volgende begint. Momenteel werken er nog ongeveer 2250 mensen bij Wegener.

Een tijdlang stonden de kranten van Wegener te koop, maar in oktober vorig jaar liet eigenaar Mecom weten dat de biedingen te laag waren en werden de titels weer uit de verkoop gehaald. Onduidelijk is nog wat er gaat gebeuren met de twee Limburgse kranten De Limburger en Limburgs Dagblad, die ook in handen zijn van Mecom.

Een verkoop van die kranten aan de Belgische uitgever Concentra werd op het laatste moment geblokkeerd door Mecom, tot woede van het personeel van beide kranten. Zij hadden eerder ingestemd met een reorganisatie om een verkoop mogelijk te maken, en voelen zich door Mecom voorgelogen nu die niet doorgaat.

Mecom liet eerder weten opnieuw in onderhandeling te gaan met Concentra, maar gaf niet aan of een verkoop alsnog aanstaande is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden