Nieuwe beoogd CDA-voorzitter wil meer discussie in de partij

null Beeld ANP
Beeld ANP

Rutger Ploum moet de nieuwe voorzitter worden van het CDA. Het partijbestuur draagt hem voor als opvolger van de vertrekkende Ruth Peetoom.

Advocaat Rutger Ploum (54) wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe voorzitter van het CDA. Hij is de enige kandidaat van het partijbestuur. Er waren ook andere belangstellenden, maar volgens de huidige voorzitter, Ruth Peetoom, stak Ploum er ‘met kop en schouder bovenuit’. Er kunnen zich nog tegenkandidaten melden; in februari kiest het CDA-congres de nieuwe voorzitter.

De katholiek Ploum zit al zes jaar in het partijbestuur als secretaris. Hij is advocaat in Rotterdam en medeoprichter van een advocaten- en notarissenkantoor. Tot begin dit jaar heette dat Ploum Lodder Princen en nu kortweg Ploum. Er werken ongeveer honderd mensen.

De beoogd voorzitter wil meer discussie in de partij en ‘minder krampachtigheid’ over andere meningen, zei hij gisteren bij de presentatie van zijn kandidatuur op het partijkantoor in Den Haag. “We moeten niet moeilijk doen als er een keer een stuk in de krant staat van partijprominenten die een afwijkende opvatting verkondigen.”

Meer openheid is goed voor het CDA, denkt Ploum. Dat betekent ook dat er debat kan zijn over de koers van het kabinet, waarin het CDA zit: “Afschaffing van de dividendbelasting bijvoorbeeld had van mij niet gehoeven. Dat was een speeltje van Rutte.” Verder stelt hij zich ten doel het CDA te verbreden. Hij wil meer Nederlanders van buitenlandse afkomst, vrouwen en ondernemers aan het CDA binden. Ook moeten niet-leden mee kunnen praten.

Lees ook:

Maatschapsvoorzitter Ploum Lodder Princen legt functie tijdelijk neer

Het Rotterdamse advocaten- en notariskantoor Ploum Lodder Princen wil dat toezichthouder Bureau Financieel Toezicht (BFT) een onafhankelijk onderzoek gaat doen naar de betrokkenheid van het kantoor bij het opzetten van dubieuze constructies voor vermogende mensen uit Ecuador en Mexico. In afwachting van de resultaten van dat onderzoek legt notaris Stan Commissaris het voorzitterschap van PLP tijdelijk neer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden