Nieuwe belregels in EU Test

(Trouw)Beeld AFP

In één werkdag met behoud van nummer van belmaatschappij kunnen wisselen en beschermd zijn tegen arbitraire afsluiting van internet. Nieuwe Europese belregels geven burgers meer rechten.

Over de bulk van het nieuwe Europese ’telecompakket’ waren het europees parlement en de regeringen van de 27 lidstaten het allang eens. Maar over het fundamentele punt of overheden burgers van internet mogen afsluiten wanneer die illegaal muziek of films downloaden, bleven de partijen tegenover elkaar staan.

Een verzoeningscomité van parlementariërs en vertegenwoordigers van de regeringen heeft uiteindelijk na lang onderhandelen een compromis gevonden, dat gisteren werd gepresenteerd.

Overheden, zo heet het nu, moeten bij internetafsluiting ’de fundamentele rechten en vrijheden van burgers respecteren.’ Bovendien moet zo’n maatregel ’passend, proportioneel en noodzakelijk zijn binnen een democratische samenleving’.

De europarlementariërs in het comité hebben daarmee een concessie gedaan. Eerder had het voltallige europarlement tot twee keer toe bij meerderheid volgehouden dat overheden niet op eigen houtje over een eventuele internetafsluiting mogen besluiten. Dat zou een zaak voor een rechter moeten zijn nu internettoegang zo’n beetje onontbeerlijk is geworden voor het maatschappelijk functioneren.

De discussie daarover kwam op stoom nadat dit jaar in Frankrijk een wet werd voorbereid die erin voorzag illegale downloaders van muziek of film na twee waarschuwingen voor maximaal een jaar hun internettoegang te ontnemen.

Critici denken dat de discussie later weer oplaait, omdat de compromistekst vaag is. Er is wel een dam opgeworpen tegen snelle en willekeurige afsluiting. Maar of iemand die verdacht wordt van een illegale activiteit op internet ook recht heeft op wederhoor en tussenkomst van een rechter is onduidelijk.

Het telecompakket bevat ook nog andere afspraken. Burgers moeten straks op één werkdag en met behoud van nummer van telefoonmaatschappij kunnen wisselen. Contracten mogen maximaal een jaar zijn. Er komt een betere bescherming voor persoonlijke informatie. En er komt een Europese telecom-autoriteit die gaat toezien op de concurrentie.

De regels gaan waarschijnlijk begin 2010 van kracht. Daarna krijgen de 27 EU-lidstaten nog zo’n anderhalf jaar om de eigen regels en wetten aan te passen aan de Europese.

]]>

]]>

Zij kunnen straks in één dag van provider wisselen. ( FOTO BLOOMBERG)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden