Nieuwe bedevaartkerk Amsterdam mag er komen van het bisdom

STIJN FENS en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

De bouw van een grote basiliek voor Maria in Amsterdam is weer een stuk dichterbij gekomen nu bisschop Punt van Haarlem-Amsterdam zijn goedkeuring eraan heeft gegeven. Dat zegt de stichting Lourdes aan de Amstel die al jaren ijvert voor een grote bedevaartkerk in de hoofdstad.

In de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw zou Maria 56 keer aan de Amsterdamse Ida Peerdeman zijn verschenen. De Heilige Maagd zou daarbij het verzoek voor het bouwen van de basiliek hebben overgebracht.

Jarenlang moest de kerkleiding niets hebben van de verschijningen van de Vrouwe van alle Volkeren, zoals Maria zich tegenover mevrouw Peerdeman bekendmaakte. Het tij keerde onder Jos Punt, de huidige bisschop van Haarlem-Amsterdam. Hij heeft een bijzondere devotie voor de Vrouwe van alle Volkeren en erkende de verschijningen officieel in 2002. Maar van een basiliek die honderdduizenden pelgrims naar Amsterdam moet brengen, wilde het bisdom lange tijd niets weten. Dat is nu veranderd, zegt Mathé Reijnierse van de stichting Lourdes aan de Amstel en dus kan zijn stichting nu echt aan de slag. Zo is de gerenommeerde architect Pi de Bruijn bereid gevonden de basiliek te ontwerpen. De kerk moet op de Aya Sofia in Istanbul gaan lijken en kost meer dan honderd miljoen euro. Ook heeft de stichting een stuk grond vlakbij de Rai op het oog.

Maar Eric Fennis, woordvoerder van het bisdom Haarlem-Amsterdam, tempert het enthousiasme. "Er is geen sprake van een nieuwe situatie. Enkele maanden geleden heeft de bisschop in een preek gezegd dat gelovigen vrij zijn eigen initiatieven te ontplooien. De vrijgave van de publieke verering van de Vrouwe van alle Volkeren in 1996, met toestemming van het Vaticaan, geeft ze daartoe het recht. " Mathé Reijnierse laat zich niet ontmoedigen. "Die basiliek komt er."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden