Nieuwe baret verscheurt leger

AMSTERDAM - ,,Defensie gooit zoveel geld over de balk, dan kunnen die baretten er ook nog wel bij'', zegt ex-commando Peter Weij als hij hoort dat Defensie weigert de nieuwe baretten van de landmacht weg te gooien.

Die nieuwe baretten moeten weg, vinden de commando's. Want ze zijn groen en een groene baret is traditioneel voorbehouden aan de harde jongens van de commandotroepen. Dat elke willekeurige 'zandhaas', zoals de bijnaam van landmachters luidt, binnenkort met een groene baret kan gaan pronken, dat steekt de commando's in het hart. Want die baret verdien je met bloed, zweet en tranen.

Peter Weij (38) is, zoals het merendeel van de ex-commando's, levenslang met hart en ziel verbonden aan het korps. Hij kwam er als dienstplichtige terecht, met de lichting 86-6.

,,Als je de vreselijk zware opleiding hebt voltooid, krijg je een diploma waarin staat dat je nu gerechtigd bent om de groene baret te dragen. Wanneer je die baret ging ophalen, kwam je door de Tranenpoort. Als je daar doorheen liep, hoorde je alle commando's juichen en klappen dat je het gehaald had. Tranen dus. Die poort is óók afgebroken. Defensie heeft geen respect meer voor traditie.''

Maar Defensie heeft een ander verhaal. Dat begint in 1998, als de toenmalige bevelhebber van de landstrijdkrachten, Schouten, besluit dat het veertig jaar oude kloffie van de landmacht moet worden vervangen. Hij kiest voor groen als enige kleur. Dus het bruin van broek en baret gaan verdwijnen. Het besluit doorloopt alle overleggen en commissies, waaraan Defensie zo rijk is.

Begin 2002 stelt een volgende bevelhebber, generaal Van Baal, vast dat er in de ontwerpen van Frans Molenaar voldoende verschil is tussen de nieuwe donkergroene baret van de landmacht en het komkommergroen van de commando's.

Sindsdien wordt er in Slowakije, Tilburg en Amersfoort nijver geknipt en genaaid aan de ruim 130000 kledingstukken en 90000 baretten. De huidige bevelhebber, Urlings, vertelde het hele verhaal gisteren aan staatssecretaris Van der Knaap. Conclusie: de hele procedure is goed verlopen. Er is dus geen reden om de baretten met een kostprijs van 315000 euro weg te gooien.

De actie 'Red de groene baret' van de commando's komt dus te laat. Maar ex-commando Peter Weij ziet dat anders. ,,Met ons is niet overlegd. Wij hoorden pas in mei dat de rest van de landmacht ook groene baretten zou krijgen.'' Ook bij de nu dienende commando's leeft de zaak sterk, weet hij. ,,Maar die kunnen zich niet zo makkelijk in het openbaar uiten.''

Een brief waarin de commandant van het Korps Commandotroepen zich uitsprak voor de exclusiviteit van de groene baret, is verdwenen van de website van het korps. Daarin noemde kolonel Van Uhm het kleurverschil tussen de traditionele baret van zijn commando's en de nieuwe van de landmacht ,,slechts relevant indien je de twee baretten gelijktijdig ziet''. Door de invoering van een groene baret bij de landmacht wordt het ,,unieke karakter van de commando-groene-baret aangetast''.

Dat unieke karakter is internationaal, zegt Peter Weij. Die kleur werd zestig jaar geleden gekozen voor de speciale troepen die in opdracht van Churchill in de ruige Schotse hooglanden werden opgeleid om een bres te slaan in de Duitse verdediging van het continent. Ook 48 Nederlandse militairen werden in Schotland opgeleid, maar slechts de helft wist de groene baret te bemachtigen.

,,Zo'n historie moet je respecteren'', vindt Weij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden