Nieuwe band gereformeerden met Sumba

Van onze kerkredactie “Uw kerk staat voor een grote uitdaging. Een groeiende kerk vraagt veel op het terrein van vorming tot discipel-zijn en ten aanzien van de vraag naar de betekenis van de kerk voor en haar rol in de maatschappij.”

Deze woorden sprak synodevoorzitter van de gereformeerde kerken, Pieter Boomsma, eind vorige week tijdens de 37e synodezitting van de Christelijke Kerk van Sumba in het Indonesische Sumba. Een delegatie van de Gereformeerde kerken in Nederland blijft deze hele week nog in de regio; er staat ook een bezoek aan Timor en de christelijke universiteit van Kupang op het programma. in Sumba gaat het om de ontekening van een akkoord van samenwerking ter vervanging van het oude dat nog dateert van 1974. In het nieuwe stuk wordt de nadruk gelegd op volwassenheid, gelijkwaardigheid en wederzijdsheid in de relatie tussen de twee betrokken kerken.

In zijn toespraak noemde Boomsma problemen die leven in de kerken in Nederland zoals de 'kerkverlating'. Tevens vermeldde de synodevoorzitter de 'bemoedigende tekenen' in het contact met niet-inheemse kerken in ons land. Van het groeiend aantal kerkgenootschappen in de Bijlmermeer hoopte hij over 'geloofsenthousiasme' en 'werfkracht' te leren. Zorg voor de steeds groter wordende groep zwakkeren in de Nederlandse samenleving achtte de synodevoorzitter als een taak van de kerk op dit moment.

De samenwerking tussen de kerk in Sumba en die in Nederland betreft kerkelijke, medische, educatieve en sociaal-economische activiteiten. De Christelijke Kerk van Sumba ontstond door zendingswerk vanuit de Gereformeerde Kerken toen in 1881 de eerste zendeling, ds. J. J. van Alphen voet aan wal zette. De kerk werd in 1947 zelfstandig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden