Nieuwe atheïsten willen genezen van het virus dat godsdienst heet

Amsterdam –- Vandaag presenteren ’polemische atheïsten’ in Utrecht het ’Nieuw Atheïsme’. Tijdens de atheïsmedag betogen atheïsten als filosoof Paul Cliteur en de Vlaming Dirk Verhofstadt dat dat meer dan een leus is. Initiatiefnemer van de atheïsmecampagne, Floris van den Berg, brengt een pamflet uit: ’Hoe komen we van religie af?’.

Atheïsten laten de laatste tijd georganiseerd van zich horen met bus- en reclamecampagnes door heel Europa. Ook in Nederland stond een bord langs de A4 en hangen posters met de tekst ’Er is waarschijnlijk geen God, durf zelf te denken’.

Atheïsme moet van zijn slechte naam afkomen, is het idee achter de campagne met als bekendste aanjager de Britse evolutiebioloog Richard Dawkins. En we moeten worden verlost van de inmenging van religie in het onderwijs, de politiek en ethiek. Het voorstel van D66, SP en VVD om het verbod op godslastering te schrappen, zou de ’nieuwe atheïsten’ tevreden stemmen.

Filosoof Floris van den Berg gaat in zijn pamflet nog een stapje verder. „Als religie onwaar en verderfelijk is, zoals uit de analyses van de nieuwe atheïsten blijkt, dan moeten we kijken hoe we er van af komen.”

In zijn pamflet noemt hij religie een virus, en kijkt hoe mensen het beste van ’deze ziekte genezen’ kunnen worden. De overheid moet voor religie net als voor roken een ontmoedigingsbeleid voeren.

Met dit atheïsme zal hij niet veel mensen aan zijn zijde vinden, denkt Joep de Hart, onderzoeker bij het Sociaal Cultureel Planbureau. Atheïsten zijn altijd een kleine groep geweest. Tot de jaren negentig noemde tien procent van de Nederlanders zich atheïst, nu is dat licht gestegen tot veertien procent. Hoewel het aantal mensen dat zich tot een klassiek geloof rekent afneemt, betekent het niet dat men massaal atheïst wordt. „Verreweg de meeste mensen blijven zichzelf religieus noemen. Ze onderschrijven geen klassiek godsgeloof, maar herkennen zich nog minder in fundamenteel atheïsme”, aldus De Hart. Wereldwijd is er juist een trend van toename van religiositeit.

Meer weten over atheïsme? Kijk hier!

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden