Nieuwe arrestaties voor moord op Willem Endstra

 Willem Holleeder eerder dit jaar tijdens een zitting voor de rechtbank in Amsterdam. Beeld ANP
Willem Holleeder eerder dit jaar tijdens een zitting voor de rechtbank in Amsterdam.Beeld ANP

Twee nieuwe verdachten zijn maandag aangehouden voor moorden waar ook Willem Holleeder voor terechtstaat.

Han Koch en ANP

De politie heeft maandag de crimineel Dino Soerel (57) aangehouden in zijn cel. Hij wordt verdacht van het afpersen en vermoorden van Willem Endstra en de liquidatie van John Mieremet. Soerel zit al vast voor twee andere moorden. Kort daarvoor was in Spanje op verzoek van de Nederlandse autoriteiten Donald G. (54) uit Almere bij zijn villa in Allicante opgepakt. Ook hij wordt verdacht betrokken te zijn bij de moord op Willem Endstra.

Vastgoedhandelaar Willem Endstra werd op 17 mei 2004 doodgeschoten voor zijn kantoor aan de Apollolaan in Amsterdam-Zuid. Crimineel John Mieremet trof hetzelfde lot op 2 november 2005, in de Thaise badplaats Pattaya.

Justitie verdenkt Willem Holleeder van beide moorden, maar heeft nu kennelijk ook bewijs dat Soerel en Donald G. een rol speelden bij die liquidaties. Met de aanhouding van Dino Soerel krijgt het lopende megaproces tegen Holleeder een opmerkelijke wending. Soerel en Holleeder worden door het OM beschouwd als twee samenwerkende kopstukken in de onderwereld, maar Holleeder ontkent die verbintenis. Het OM ziet beiden als sturende krachten achter de moord op Endstra.

Levenslange celstraf

Soerel is vorig jaar in hoger beroep veroordeeld tot een levenslange celstraf in het liquidatieproces Passage voor zijn rol in de moorden op hasjhandelaar Kees Houtman en cafébaas Thomas van der Bijl. Ook voor die zaken staat Holleeder voor de rechter.

Tot dusver is het nog niet tot een veroordeling gekomen van uitvoerders van de liquidaties van Endstra en Mieremet. In de zaak-Endstra worden wel verdachten vervolgd. Een inmiddels overleden verdachte heeft de maandag opgepakte Donald G. als betrokkene genoemd.

Holleeders advocaten hoorden het nieuws van de nieuwe arrestaties in de wandelgangen van de rechtbank. Wat de consequenties zijn, zeggen zij nog niet te kunnen overzien. Verrast zijn zij niet. Omdat het OM het nodige heeft gezegd over de criminele handlangers van Holleeder, zou het in de ogen van de raadslieden gek geweest zijn als er niets tegen hen werd ondernomen.

Procesdag 35: Willem Holleeder blijft in de cel

De rechtbank Amsterdam ziet geen reden de voorlopige hechtenis van Willem Holleeder (60) voor de moord op Willem Endstra op te heffen. Dat heeft de rechtbank maandag besloten op dag 35 van het monsterproces. Het is de tweede keer dat een poging van de advocaten om een tussentijds succes te boeken, strandt. Eerder al vroegen de advocaten zonder succes om de opheffing van de voorlopige hechtenis voor de moord op Holleeders zwager en mede-Heineken ontvoerder Cor van Hout. De verdediging van Holleeder verzocht maandag de hechtenis op te heffen voor de moord op Endstra in 2004. Volgens de advocaten is er onvoldoende bewijs om Holleeder, die voor vijf moorden terechtstaat, nog langer vast te houden in het dossier Endstra. De vastgoedmagnaat haalde heel veel geld op onder criminelen, maar betaalde slecht terug. Dat maakte dat er volgens de verdediging velen waren die een motief hadden Endstra van het leven te beroven. Het dossier zou verder steunen op verklaringen van onbetrouwbare getuigen. Maar de rechter vindt de verdenkingen ernstig genoeg om Holleeder vast te houden.

Lees ook:

Waarom het proces tegen Holleeder zo fascinerend is

Wat moeten we toch met die enorme belangstelling voor het proces tegen onderwereldfiguur Willem Holleeder, schrijft columniste Leonie Breebaart.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden