'Nieuwe app Siilo is voor een arts beter dan Whatsapp'

Appende arts. Beeld thinkstock
Appende arts.Beeld thinkstock

Artsen willen snel digitaal overleggen, het liefst met plaatjes en foto's via de smartphone. Dat deden ze al op Whatsapp, dat onveilig bleek. Daarom kwamen artsen zelf met een alternatief: Siilo. Dat is veiliger, en zeker zo makkelijk, zeggen de 1700 artsen die de app hebben getest. Sinds gisteren is Siilo voor al het medisch personeel beschikbaar.

Nienke Schipper

Artsen sturen al jaren vertrouwelijke patientengegevens via Whatsapp naar elkaar. Sinds kort maakt de app gebruik van encryptie, maar echt veilig is het nog steeds niet. Een onwenselijke situatie, zo oordeelde artsenorganisatie KNMG, al zagen ze wel de voordelen van direct digitaal overleg. Whatsapp voldoet inmiddels aan zes van de zeven gestelde veiligheidseisen.

De nieuwe app Siilo is speciaal ontwikkeld voor en door artsen en heeft de beveiliging wel op orde, zeggen ze zelf. Medisch personeel kan de app alleen openen met een pincode of vingerafdruk. Ook heeft Siilo een speciale fotokluis. De berichten en foto's komen niet op een centrale server terecht, maar blijven staan op een afgeschermde plek op de eigen telefoon. Alles wordt na dertig dagen automatisch gewist.

De app doorstond een test van Fox-IT, een bedrijf dat gespecialiseerd is in digitale beveiliging en ook werkt voor de overheid. KNMG laat zich niet uit over specifieke apps, maar Siilo voldoet aan alle zeven veiligheidseisen.

Revolutie
De makers zijn ervan overtuigd dat de app een revolutie in de gezondheidszorg teweeg zal brengen en op den duur levens kan redden. Inmiddels maken al 1900 medici in 70 procent van de Nederlandse ziekenhuizen gebruik van Siilo. "We zijn de afgelopen maand heel hard gegroeid", zegt Joost Bruggeman, medeoprichter van Siilo. "Zeker omdat we nu pas echt lanceren."

Chirurg Mariëlle Vehmeijer was één van de eersten in de testgroep en is enthousiast: "Nu eindigen foto's van patiënten niet meer tussen de foto's van mijn kinderen of via iCloud per ongeluk op internet."

Dr. Mariëlle Vehmeijer. Beeld Vehmeijer
Dr. Mariëlle Vehmeijer.Beeld Vehmeijer

Alternatieven
Ook traumachirurg Mark de Vries van het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft is om. "Samen met een huisarts waarmee ik regelmatig overleg was ik al heel lang op zoek naar een app die veiliger is dan Whatsapp. Ik kwam uit bij Wickr, een app die berichten automatisch verwijdert nadat ze zijn gelezen, maar die blijkt voornamelijk populair te zijn onder drugskoeriers. Siilo is eigenlijk precies wat we zochten."

Vehmeijer is vooral blij met de functie waarmee foto's kunnen worden geanonimiseerd en apart worden opgeslagen op de telefoon. "Plaatjes zeggen vaak meer dan een ingewikkeld verhaal", legt Vehmeijer uit. "Het is prettig om een scan of röntgenfoto te kunnen delen met collega's."

Zowel Vehmeijer als De Vries hebben via Siilo overleg met collega's binnen het eigen ziekenhuis en met specialisten in andere ziekenhuizen. Vehmeijer: "Ziekenhuizen hebben allemaal hun eigen systemen en die zijn vaak niet op elkaar aangesloten. Siilo doorbreekt die barriere omdat het niet verbonden is aan één ziekenhuis."

Voorbeeld van de Siilo app. Beeld Siilo
Voorbeeld van de Siilo app.Beeld Siilo

Overdosis garnalen
Snelle communicatie kan levens redden, zo bleek tijdens de testperiode. "Eén casus ging over een patiënt met diabetes", zegt Bruggeman. "Toen de labresultaten terugkwamen was de uitslag normaal, behalve één waarde, maar dat kon ook komen het eten van veel garnalen de avond ervoor. Het was een mysterieus geval. Eén van de artsen herkende echter de afwijking en waarschuwde via Siilo dat de patiënt waarbij dat eerder voorkwam was overleden. Toen bleek dat de patiënt geen garnalen had gegeten, kon deze direct worden behandeld dankzij het snelle overleg."

Kennis delen is de sleutel naar het succes, zeggen artsen. "Veel mensen hebben kennis vergaard, maar niet iedereen heeft dezelfde kennis", leg Vehmeijer uit. "Als meerdere mensen kunnen nadenken over labuitslagen, huidafwijkingen en röntgenfoto's, versnelt dat de diagnose en behandeling. Googelen is lang niet zo efficiënt. Uiteraard is er de medische literatuur, maar klinische kennis gaat boven alles, vooral bij superspecialistische aandoeningen."

Cultuurgerelateerde vragen
De gesprekken op Siilo gaan niet alleen over medische kennis, vertelt oprichter Bruggeman. "Een twaalftal huisartsen die door de vluchtelingencrisis opeens hulp moet geven aan patiënten uit AZC's, heeft spontaan besloten een groep op te richten om cultuurgerelateerde problemen te bespreken."

Eén casus ging over een Turkse man die de zorg voor zijn zoon niet aankon. 'De jongen wordt steeds bleker, krijgt geen ontbijt en gaat ook niet naar school', schrijft de arts. Volgens een andere arts een probleem waar veel migrantenmannen mee zitten, 'omdat ze niet gewend zijn aan huishoudelijke taken en zorg'. Het advies luidde om de man in contact te brengen vrouwelijke landgenoten in het AZC die hem kunnen helpen. Of anders via de school een gezin met een verblijfsvergunning in te schakelen die een 'stabiliserende rol' kan spelen.

Of Siilo werkelijk de beoogde revolutie teweeg gaat brengen is nog even afwachten. Het succes van dit soort platforms staat of valt met de gebruikers. Gaan de artsen de overstap wel maken als alle contacten al via Whatsapp lopen? Volgens De Vries is dat een kwestie van gewenning.

"Het gebruiksgemak is net zoals bij Whatsapp. Je moet er alleen even bij nadenken: Patiëntgerelateerde informatie moet via Siilo." Als het aan de De Vries ligt gaat het Reinier de Graaf ziekenhuis er op over. "Ik gebruik 'm en iedereen die ik het heb laten zien gebruikt het ook. Voor privézaken gebruik ik nog wel Whatsapp en dat zal ook wel zo blijven."

Dr. Mark de Vries. Beeld De Vries
Dr. Mark de Vries.Beeld De Vries

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden