Nieuwe Afghaanse minister van buitenlandse zaken

(Novum/AP) - Het Afghaanse parlement heeft donderdag ingestemd met de benoeming van de voormalige presidentiële adviseur buitenlandse zaken Rangeen Dadfar Spanta tot minister van buitenlandse zaken. Spanta is de opvolger van Abdullah Abdullah, die sinds de val van het Taliban-regime eind 2001 het ministerie van buitenlandse zaken leidde.

Spanta, een etnische Tadzjiek uit de westelijke provincie Herat, verbleef in ballingschap in Iran, Pakistan en Duitsland, alvorens hij twee jaar geleden naar Afghanistan terugkeerde. Zijn twee kinderen wonen in Duitsland, waar Spanta lid was van de Groenen.

Abdullah onderhield goede banden met Washington, maar zijn vertrek werd al lange tijd verwacht omdat hij kennelijk met president Hamid Karzai van mening verschilde over het te volgen beleid. Volgens waarnemers hoopt Karzai door de vervanging van Abdullah de betrekkingen met andere landen te kunnen verbeteren, zoals met Pakistan.

Karzai droeg vorige maand Spanta en 25 anderen voor in een ingrijpende kabinetswijziging. Het parlement ging akkoord met het aanblijven van Abdul Rahim Wardak, een Pashtun, als minister van defensie. Zarar Ahmad Muqbal, een Tadzjiek, wordt de nieuwe minister van binnenlandse zaken. Hij vervangt Ali Ahmad Jalali, die in september aftrad na kritiek op mislukte inspanningen om de opium- en heroïneproductie in te tomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden