Nieuwe acties werknemers Zuid-Korea

SEOUL (AFP,Reuter) - De niet erkende Koreaanse vakbondsfederatie KCTU dreigt de stakingsacties te hervatten als de regering in Seoul de nieuwe - fel omstreden - arbeidswet niet intrekt.

De acties van vorige week hebben het openbare leven in Zuid-Korea danig ontwricht.

Als de regering het ultimatum negeert, gaan vandaag in vijftig bedrijven 90 000 werknemers in staking. Anderen volgen maandag. Ziekenhuizen, omroepen en andere overheidsbedrijven gaan plat.

De KCTU heeft een half miljoen leden. Aan de acties van vorige week namen 350 000 werknemers deel. Dat is veel voor de KCTU. Koreaanse bedrijven erkennen slechts één vakbond. De KCTU moet opboksen tegen de door de regering gesteunde vakbondsfederatie FKTU.

De aantallen zijn ook groot, omdat solidariteitsstakingen voor stakers in andere bedrijven in Zuid-Korea zijn verboden. Toch lag de productie in de auto-en metaalindustrie en de scheepsbouw vrijwel plat. Ook ziekenhuispersoneel bleef massaal thuis. Dit keer gaan ook radio en televisie uit de lucht en staakt het personeel van de metro. “We gaan door tot we onze zin krijgen”, zei KCTU-zegsman Kang Hoon-jung.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden