Nieuwe aantijgingen tegen wethouder Duivesteijn

(Novum) - Wethouder Adri Duivesteijn van Almere kreeg ten onrechte woonkostenvergoeding voor zijn tweede huis in Almere. Dat meldt Omroep Flevoland dinsdag op basis van 'uitgebreid onderzoek' dat de zender heeft verricht. De vergoeding zou in strijd zijn met regels van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Onder anderen hoogleraar bestuursrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen Leo Damen bevestigde die stelling tegenover de omroep. Eerder kwam Duivesteijn in het nieuws omdat hij onterecht op kosten van de gemeente zou reizen.

De regionale zender meldt dinsdag dat de gemeente maandelijks veertienhonderd euro aan de wethouder overmaakt. Dat bedrag is een bijdrage voor de huur van zijn huis in Almere. De gemeente baseerde het bedrag op regelgeving van het ministerie, en de gemeenteraad stemde in met de onkostenvergoeding. Omroep Flevoland stelt echter dat die regelgeving alleen gold voor reis- en pensionkosten in de tijd dat Duivesteijn nog in Den Haag woonde.

De gemeentesecretaris ontkende in een brief aan Omroep Flevoland dat sprake is van oneigenlijk gebruik. Duivesteijn zelf was dinsdagavond niet bereikbaar voor commentaar.

Duivesteijn is sinds 2006 namens de PvdA wethouder in Almere met de portefeuille Ruimte. Vorige week kwam hij in het nieuws na een anonieme brief van ambtenaren. Daarin werd hij, samen met VVD-burgemeester Annemarie Jorritsma, beschuldigd van het verkwisten van gemeenschapsgeld. Hij zou onterecht reizen op kosten van de gemeente.

Het 47-jarige ex-Kamerlid schortte donderdag zijn werkzaamheden op omdat hij zei niet te kunnen werken als zijn integriteit ter discussie staat. Dinsdag is Duivesteijn weer aan het werk gegaan, nadat de gemeente maandag ritstaten van dienstauto's en ingehuurde taxi's openbaar maakte.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden