Nieuwe aanbestedingswet te complex

Bedrijven die grote partijen inkopen voor de overheid krijgen voorlopig niet te maken met strengere regels. De Eerste Kamer verwierp gisteravond laat de nieuwe aanbestedingswet die eerder nog unaniem door de Tweede Kamer was aangenomen.

Zelfs het voorstel van de CDA-fractie om de wet maar drie jaar van kracht te laten zijn en in die tijd te werken naar een betere versie, kon niet op instemming rekenen.

Voornaamste kritiekpunt was de complexiteit van de nieuwe wet. Die had er voor moeten zorgen dat het voor grote inkoopbedrijven van de overheid moeilijker wordt om fraude te plegen. Er zou onder meer een integriteitstoets komen voor bedrijven waar de inkooporganisaties zaken mee doen.

De senatoren vinden dat een goed plan. Maar de uitwerking werd zo slecht bevonden, dat alleen CDA, SGP, ChristenUnie en één VVD-kamerlid voor stemde.

Het verwerpen van de wet betekent dat minister Van der Hoeven van economische zaken van voren af aan moet beginnen. Ze moet een nieuwe wet maken die langs de Raad van State moet, door de ministerraad en vervolgens het parlement. Daarna zal de Eerste Kamer er zich opnieuw over moeten uitspreken.

De discussie over de aanbestedingswet werd afgelopen weekend op scherp gezet toen de vereniging van ambtenaren die inkopen voor de overheid, via een paginagrote advertentie in de Volkskrant protest aantekende. Zij kritiseerde de 650 pagina's tellende wet die zo complex is, dat er bij invoering tal van juridische zaken op zouden worden losgelaten.

De CDA-bewindsvrouw gaf gisteren in de Eerste Kamer toe dat de wet geen toonbeeld is van perfectie, maar dat het in ieder geval een begin is om fraudezaken tegen te gaan. Voor de Eerste Kamer, wiens voornaamste taak het is om te beoordelen of wetgeving ordentelijk is, was dat niet voldoende om de wet aan te nemen. Wat PvdA, D66, SP en VVD betreft moet de wet in één keer goed. Dan maar een jaartje langer wachten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden