Nieuwbouwwijk in Dordt gaat niet door

Van een onze verslaggeefsters DORDRECHT - De gemeente Dordrecht trekt de plannen in voor de bouw van Buitenstad, een nieuwe wijk met 4400 woningen die in het polder- en natuurgebied aan de rand van de Biesbosch moest komen.

Tegen de plannen is massaal verzet gerezen. Een actiecomité verzamelde de afgelopen maand 23 000 handtekeningen van Dordtenaren. De actievoerders, verenigd in de Stichting Buitenzorg, beschuldigen de gemeente ervan bij de planning van de nieuwe wijk uit te zijn gegaan van verouderde woningbehoeftecijfers.

Die kritiek is juist gebleken. Gisteren maakte de gemeente bekend dat een 'actualisering' van de cijfers heeft uitgewezen dat Dordrecht tot het jaar 2005 aanzienlijk minder huizen hoeft te bouwen om te voorzien in de vraag dan tot nu toe was aangenomen. De woningbehoefte bedraagt 'slechts' 2350 in plaats van 4400 woningen.

De bouw van Buitenstad, waarvoor de plannen in een vergevorderd stadium waren, is daarom afgeblazen, aldus wethouder C. Sas van Ruimtelijke Ordening.

De gemeente geeft nu voorrang aan de ontwikkeling van een andere bouwlocatie, de Verborgen Stad (1500 woningen). De resterende 850 woningen denkt de gemeente te kunnen realiseren aan de rand van de polder, waar oorsponkelijk Buitenstad had moeten herrijzen.

De gemeente heeft het actiecomité toegezegd dat ook dit plan van tafel gaat, als er andere oplossingen mogeljk zijn. Daarover wil de gemeente de komende maanden gaan praten met de bevolking.

Woordvoerster Ineke Gravendeel van de Stichting Buitenzorg sprak gistermiddag van een mooie overwinning. “Deze slag is alvast binnen, maar we zijn er nog niet. We gaan nu eerst de nieuwe cijfers van de gemeente narekenen.”

Uit de geactualiseerde cijfers van de gemeente blijkt overigens dat Dordrecht tot het jaar 2005 helemaal geen nieuwe bouwlocatie nodig heeft, als alleen gekeken wordt naar de specifieke Dordtse behoefte.

Volgens wethouder Sas heeft de gemeente echter in het verleden afspraken gemaakt over het opvangen van de overloop van andere gemeenten. “Aan die afspraak willen we niet tornen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden