Nieuwbouw, omdat het gezin rust nodig heeft Gasboringen

Annemarie Heite uit Bedum bereikte na een jarenlange strijd een akkoord met de Nam: haar boerderij uit 1837 gaat tegen de vlakte.

Bram Brandhoff (26) Studierichting: illustratie

Nieuwe perspectieven: in deze illustratie wil ik de scheve verhoudingen tussen (Rand-)stad en land aantonen, tot het absurde uitvergroot. Dat doe ik met een voor mij letterlijk en figuurlijk nieuw perspectief, namelijk dat van de Groningers.

"Dit jaar was een rollercoaster. Ik zat in februari bij Pauw en Humberto en kreeg steeds meer petten op. Net in die periode begon het tij te keren. Een jaar eerder was het terugschroeven van de gasproductie naar 30 miljard kuub nog ondenkbaar, nu lag er een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid en deed de Raad van State een opvallende uitspraak. Wij hebben drie jaar gestreden, waarvan anderhalf jaar in de stutten. Voor de zomervakantie belde mijn broer: 'Miek, gá daar weg. Ze hebben mijn zus afgepakt, ik mis haar. Ga.' Op dat moment realiseerde ik me dat ik een keuze had, en dat de allerbelangrijkste pet die ik op heb die van moeder is van twee dochters. Al die tijd hadden we geknokt om de boerderij te behouden voor het nageslacht, zodat mensen over tweehonderd jaar zouden zeggen: gut, daar staat er nog eentje. Nu krijgen we nieuwbouw op dezelfde plek. Ik word niet blij van nieuwbouw, maar het moet, de kinderen moeten rust, wij moeten rust. Het spijt me heel erg dat ik het niet heb kunnen opbrengen om naar de rechter te stappen en jurisprudentie te veroorzaken. Maar mijn gezin is het belangrijkst. Ik zie veel mensen diep in de ellende zitten, zie mensen radicaliseren die zich niet realiseren dat ze een keuze hebben. De woede zit onder mijn huid. Ja, er kantelt iets, maar we staan pas aan het begin."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden