Nieuwbouw, of alleen een nieuw jasje?

Verkenners geven vandaag advies over nieuw stadion Feyenoord

Verrijst er een gloednieuwe voetbaltempel aan de Maas, of krijgt het stalen geraamte van de Kuip een nieuw jasje? Vanmiddag geven de 'Kuipverkenners' hun advies. Zij onderzochten welk renovatie- of nieuwbouwplan het beste is voor Feyenoord en de stad. De fans willen vooral dat het 'Kuipgevoel' bewaard blijft, waardoor tegenstanders van de club telkens weer met knikkende knieën naar Rotterdam-Zuid afreizen.

Nog maar driekwart jaar geleden werd het nieuwbouwplan van bouwbedrijf VolkerWessels door de Rotterdamse gemeenteraad afgeschoten. Die vond het financiële risico te groot voor een garantstelling van 165 miljoen euro. Dat nooit meer, moet Feyenoord gedacht hebben. De club stelde een trojka aan, die goed ligt in de stad: Feyenoord-commissaris Jos van der Vegt, stadion-commissaris Hans Vervat en oud-havenwethouder Wim van Sluis. Vandaag adviseren zij welke één, twee, of misschien drie plannen van de huidige zeven doorgaan. Eind april volgt hun definitieve advies aan de Feyenoorddirectie.

In die bedenktijd kijken de adviseurs hoe de plannen vallen bij bedrijven, gemeente en supporters. Fractievoorzitter Ronald Schneider van Leefbaar Rotterdam vindt de huidige gang van zaken 'honderd keer beter' dan die van vorig jaar. Leefbaar stemde tegen de garantstelling. "Binnen een aantal maanden blijkt dat een ongelooflijk goede beslissing geweest. Nieuwbouw kan in deze plannen ook op de locatie van de huidige Kuip, in plaats van het naastgelegen Varkenoord. En het kan zonder garantstelling. De Rotterdammer kan ons heel dankbaar zijn."

Jos Verveen van D66, de coalitiepartij die tegen stemde, vindt het net als Schneider 'opmerkelijk', dat het nieuwe plan van VolkerWessels ook zonder garantstelling kan. "Gek ook dat zij hun vorige ontwerp niet nogmaals ingediend hebben, als dat zo goed was." D66 en Leefbaar zijn niet tegen een gemeentelijke garantstelling, maar daar moet wel wat tegenover staan. Verveen: "Als we bijdragen, aan bijvoorbeeld infrastructuur, verwacht ik dat Feyenoord meer teruggeeft dan commercieel voetbal alleen. Zoals ondersteuning aan onderwijs, aan andere sporten of aan een opleiding sportjournalist."

Het Kuipdebat ontstond vorig jaar toen Red de Kuip zich meldde. De stichting vond dat club- en stadiondirectie de supporters een nieuw stadion door de strot duwden, zonder renovatiealternatieven te bekijken. Verveen: "Petje af. Dankzij hun zagen we in dat we een tunnelvisie hadden op de nieuwbouwplannen."

Red de Kuip is ook nog in de race om het stadion onder handen te nemen. Robin van Holst van de stichting: "Ik schat de kans fiftyfifty dat we vandaag bij de adviezen zitten." Ondanks incidentjes - de trojka ging met VolkerWessels naar een Juventus-wedstrijd en dat consortium kreeg volgens Van Holst de eisen voor het nieuwe stadion eerder te zien - is hij tevreden over de gang van zaken. "We hebben met club- en stadiondirectie gesproken. Die luisterden nu wel naar onze plannen."

Onder de nostalgische Feyenoordaanhang blijft verzet tegen nieuwbouw voorlopig uit. De trojka krijgt steun van supportersverenigingen en op internetfora. De partijen die voor nieuwbouw gaan, beseffen ook dat zij niet om het Kuipgevoel heen kunnen. VolkerWessels noemt zijn Superkuip 'rauw en angstaanjagend'.

Mocht niet Red de Kuip, maar een ander renovatieplan gekozen worden, dan is Van Holst ook tevreden. "Dure nieuwbouw laat zich moeilijk terugbetalen, renovatie is rationeler."

Nieuwbouw: VolkerWessels
Een 'angstaanjagend' stadion van staal en beton. Volgens VolkerWessels is hun 'SuperKuip' de Kuip zoals die tegenwoordig gebouwd zou worden. 63.000 toeschouwers kunnen erin, uit te breiden tot 70.000. VolkerWessels vraagt alleen garantstelling van de gemeente voor een eventueel uitschuifbaar dak, zodat er ook concerten gehouden kunnen worden.

'Vernieuwbouw': BAM
BAM bouwt een nieuw jasje om het oude ontwerp heen. Door een ringvormig dak om het stadion heen te bouwen blijft de oude Kuip van buiten het stadion zichtbaar. In plaats van de huidige 51.000, passen straks 65.000 supporters in het stadion. Het plan kost 185 miljoen euro, BAM zegt geen gemeentelijke steun nodig te hebben.

Renovatie: Red de Kuip
Wat begon als een actiegroep tegen ondoordachte nieuwbouw, is een serieuze kandidaat geworden om de Kuip te renoveren. Red de Kuip wil het versleten stadion opknappen door onder meer een derde ring op het huidige stadion te bouwen en het dak te verlengen. De voetbaltempel biedt dan plek aan 63.000 supporters. Een garantstelling is niet nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden