Nieuwbouw helpt architect er niet bovenop

amsterdam – - Architecten verwachten dat ze nog zeker twee magere jaren voor de boeg hebben. En de vette jaren van voor de crisis keren mogelijk nooit terug. Dat blijkt uit onderzoek van bureau Regioplan in opdracht van de Rijksbouwmeester.

Regioplan enquêteerde zeshonderd architecten. Velen meldden dat hun omzet daalt en dat het aantal orders en offerteaanvragen terugloopt. 28 procent van de bureaus heeft in de eerste helft van dit jaar medewerkers moeten ontslaan.

„Volgend jaar is dat naar verwachting minder”, zegt onderzoeker Lars Heuts. „Mogelijk omdat de bureaus de mensen die ze nog hebben, echt niet kunnen missen.” Tien procent van de ondervraagden verwacht volgend jaar medewerkers te moeten ontslaan, ruim de helft denkt tijdelijke contracten niet te verlengen.

Architecten hopen zich te handhaven door zich meer te richten op renovatie en binnenstedelijke bouw dan op nieuwbouw. „De afgelopen twintig jaar zijn er veel grote vinexwijken gebouwd. Die tijd lijkt voorbij”, zegt Marcel van Heck van Atelier Rijksbouwmeester, onderdeel van het ministerie van vrom. Als gevolg van de crisis daalde het aantal nieuw opgeleverde woningen in het eerste kwartaal van dit jaar met 44 procent, en er zijn 32 procent minder bouwvergunningen afgegeven, meldde het CBS onlangs.

Maar van de bestaande kantoorruimte staat 13 procent structureel leeg, berekende bureau Remoy. Het aanbod aan kantoorruimte stijgt al sinds 2000, zegt Remoy, zonder dat daar een grotere vraag tegenover stond. Van Heck: „Binnen steden en dorpen komen meer projecten van de grond. Zeer geslaagde voorbeelden zijn het Droste-complex in Haarlem en de Suikerfabriek in Halfweg, daar vlakbij. Twintig jaar geleden zou daar veel moeilijker een architect voor te vinden geweest zijn.”

Eerder deze maand schreven bestuurders van de vier grote steden, projectontwikkelaars en natuurbeschermers een open brief aan het nieuw te vormen kabinet met een oproep bouwen binnen de stad makkelijker te maken.

Een deel van de architecten pleit ervoor het aantal bouwkundestudenten met een numerus fixus te beperken. Ondernemersvaardigheden moeten een vast onderdeel van de opleidingen worden, zodat nieuwe architecten hun opdrachtgevers beter weten te vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden