Nieuw-Zeelandse Pavlova

Bakmateriaal: iets ingevette ovenbakplaat bedekt met bakpapier, keukenmachine

Beslag: 100 ml dik eiwit op kamertemperatuur (van 2 verse eieren XL); 200 g witte basterdsuiker; 1 theelepel vanillemerg; 2 theelepels witte azijn; 2 theelepels maïzena

4 eetlepels kokend water

Bovenop: 250 ml slagroom; 2 eetlepels basterdsuiker; aardbeien en/of kiwi's in plakjes

"Omdat ik als antropoloog geïnteresseerd ben in de evolutie van de mens als soort en de toenemend ingewikkelde culturen, heb ik veel parallellen opgemerkt tussen de geschiedenis van de Pavlova's en evolutionaire processen". Dat schrijft Helen Leach, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van Otago, Nieuw Zeeland in haar boek 'The Pavlova Story' (2008). Na een optreden van ballerina Anna Pavlova in zowel Australië als Nieuw-Zeeland in 1926 gaf men een vederlicht schuimgebak de naam van de beroemde danseres. Over de vraag wie dat verzon, hebben tot 2004 'Pavlova wars' gewoed, waarbij beide landen elkaar de huid volscholden. Want ze zien dit dessert als nationale lekkernij. Leach ontdekte dankzij de herinneringen van een oude dame dat niet de Australische chefkok Bert Sachs de primeur had in 1935, maar dat er bij de 'Kiwi's' (Nieuw-Zeelanders) al een recept werd gepubliceerd in 1929. Ze laat aan de hand van kookboeken zien hoe dat zich ontwikkelde over de jaren, mede dankzij allerlei nieuwe apparatuur. Hier de versie die eind jaren vijftig na de komst van de keukenmachine werd bedacht... de 'All-in-One Pavlova', uitgevoerd door culinair publicist Mary Browne, zus van de professor. Zij geeft een paar handige tips die ik hieronder meeneem, maar haar Pavlova zakt in. Daarom mijn eigen recept voor dit eenvoudige familie-baksel. Het ziet er misschien niet uit. Niet aan storen: het gaat er zeker in!

Een cirkel van 22 cm tekenen op het bakpapier.

Oven tijdig voorverwarmen op 120¿C.

Alle ingrediënten voor het beslag in bovenstaande volgorde (geen kokend water direct op het eiwit!) in de vetvrije kom van de keukenmachine scheppen.

Met de garde 12 minuten kloppen op hoogste snelheid.

Het taaie, glanzende schuim direct met een eetlepel in de cirkel scheppen. Met een spatel een egale laag maken met gladde rand. Meteen in de oven zetten, middelste richel.

Bakken: 2¿ uur. Afkoelen in de uitgeschakelde oven.

Voorzichtig op een taartschotel leggen. Bestrijken met stijfgeklopte room, garneren met de vruchten. Aansnijden met scherp kartelmes.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden