Nieuw-Zeeland wil zo snel mogelijk weg uit Afghanistan

Begrafenis van één van de militairen. Beeld getty
Begrafenis van één van de militairen.Beeld getty

Nieuw-Zeeland wil zijn troepen uit Afghanistan zo snel mogelijk terugtrekken. Premier John Key zei dit maandag, nadat zondag drie Nieuw-Zeelandse militairen, twee mannen en een vrouw, werden gedood door een bermbom in de Afghaanse provincie Bamiyan.Het aantal Nieuw-Zeelanders dat in Afghanistan sinds 2003 is gesneuveld, kwam hiermee op 10.

Alleen deze maand kwamen al 5 militairen om.

Key wil nu onderzoeken of het Nieuw-Zeelandse zogenoemde provinciaal reconstructieteam (PRT) van 145 man begin volgend jaar al terug kan in plaats van eind 2013, zoals eerder was afgesproken. Aanvankelijk zouden de Nieuw-Zeelanders pas in 2014 weggaan, maar Wellington zei in mei dat ze eind 2013 weggaan. Als het aan Key ligt, wordt het dus nog vroeger.

Een PRT is een speciale militaire eenheid die helpt bij de wederopbouw van het door oorlogsgeweld geteisterde land. Volgens de Nieuw-Zeelandse legerchef hebben de Taliban het speciaal op de provincie Bamiyan gemunt, omdat de bevolking hier blij is met de wederopbouwwerkzaamheden. 'De drie dappere soldaten hebben de hoogste prijs betaald voor hun onbaatzuchtige werk', aldus Key.

Volgens de Nieuw-Zeelandse oppositie is inzet van troepen niet langer nodig, omdat al-Qaeda geen bedreiging meer vormt en het conflict in Afghanistan steeds meer een burgeroorlog wordt tussen de Taliban en de regering van president Hamid Karzai. 'We hebben 9 jaar onze best gedaan, maar zonder een regering die de steun heeft van haar eigen bevolking kunnen we de oorlog daar niet winnen', aldus Labourleider David Shearer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden