Nieuw-Zeeland weert huizenspeculanten

Huizen in Auckland doen het goed bij Chinezen en Amerikanen. Beeld Getty Images
Huizen in Auckland doen het goed bij Chinezen en Amerikanen.Beeld Getty Images

In Japan onderhandelen elf landen over het TPP-verdrag. Nieuw-Zeeland wil de eigen huizenmarkt beschermen.

Een nieuwe regering in Nieuw-Zeeland betekent nieuwe problemen voor het handelsverdrag Trans-Pacific Partnership. Premier Jacinda Ardern (37) wil de eigen huizenmarkt kunnen beschermen tegen buitenlandse speculanten. Alleen dan gaat Nieuw-Zeeland verder met TPP.

Sinds gisteren onderhandelen de elf deelnemende landen samen in Japan, dat juist eens lekker vaart wilde maken.

Buitenlandse kopers

De ruige natuur die de 'Lord of the Rings'-films een geloofwaardig decor gaf, het isolement, geen betwiste zeeën of andere geopolitieke onrust... Nieuw-Zeeland doet het goed bij buitenlandse kopers - of het nu Chinezen zijn of techpioniers uit Silicon Valley.

Te goed, volgens de coalitie van Labour, NZ First en de Groene Partij. Nieuw-Zeeland staat daarom 'niet langer te koop', kondigde partijleider Winston Peters van het populistische NZ First aan.

De huizenmarkt was een verkiezingsthema in het land met 4,6 miljoen inwoners. Door immigratie, de lage rente en gebrek aan woningen zijn de prijzen de laatste drie jaar met 34 procent gestegen. Ook buitenlandse investeerders spelen een rol. De beperkende wetgeving krijgt de hoogste prioriteit in de eerste honderd regeringsdagen.

De protectionistische wind waait niet alleen over de huizen, er komt ook verscherpt toezicht op de verkoop van boerderijen met meer dan vijf hectare grond. Partijen die melkbedrijven of mijnen te koop hebben staan, maken zich al zorgen, meldt de krant NZ Herald, nu de wet Overseas Investment Act op de schop gaat.

Minister van handel David Parker wil dat jonge Nieuw-Zeelanders de kans behouden om een huis of een boerderij te kopen, zonder directe concurrentie van internationaal grootkapitaal of buitenlandse bedrijven met staatssteun.

De behoudende koers ligt niet alleen gevoelig omdat Nieuw-Zeeland al een handelsakkoord heeft met China, ter waarde van 14,4 miljard dollar per jaar. Ook voor TPP is het een extra barrière. Dat president Trump in zijn eerste werkweek Amerika terugtrok uit het verdrag voor landen rond de Stille Oceaan, was niet de doodsteek voor het akkoord. Onder aanvoering van Japan bleven de elf overgebleven landen verder werken aan 'TPP11'.

Gastheer Abe

Premier Abe, zelf ook winnaar van recente verkiezingen, hoopt het verdrag rond te krijgen op de Asia-Pacific Economic Cooperation-top, half november in Vietnam.

"TPP11 heeft zonder meer handelsvoordelen", zei minister Parker van Nieuw-Zeeland. "Die zijn niet zo groot als toen de VS nog meededen, maar niettemin is het restant belangrijk, vooral de handel met Japan." Maar Nieuw-Zeeland wil het recht hebben om buitenlanders te verbieden er een huis te kopen, vervolgde hij. Ook als dat het einde van TPP kan betekenen.

Het is niet de enige kwestie die gastheer Abe moet oplossen. Voor Vietnam is de afwezigheid van de VS een groot gemis, het hoopte er veel textiel te kunnen verkopen en stelt nu extra eisen. Ook zijn er tal van gevoelige dossiers die bewust worden bevroren. Zo is het copyright op films, dat Amerika ten minste 70 jaar wilde laten duren, in de ijstkast gezet om toch rekening te houden met de mogelijkheid dat de VS ooit weer zullen aansluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden