Nieuw-Zeeland stoot Abel Tasman van zijn troon

null Beeld ANP
Beeld ANP

De Nieuw-Zeelandse overheid erkent sinds vorige week officieel dat Spanjaarden en Portugezen Nieuw-Zeeland eerder ontdekten dan de Nederlander Abel Tasman. Gevolg: ophef op het eiland.

Het was auteur Winston Cowie die de Spanjaarden en Portugezen de eer drie jaar geleden toekende. Toen publiceerde hij een boek over overzeese expedities in de 16de eeuw. Cowie reisde daarvoor tweemaal af naar Spanje om onderzoek te doen naar de ontdekking van Nieuw-Zeeland en kwam tot de conclusie dat Spaanse en Portugese zeelieden het eiland mogelijk al een eeuw voor de aankomst van Tasman hebben ontdekt.

Sommige Nieuw-Zeelandse intellectuelen doen het boek af als onzin, terwijl anderen het fascinerend noemen. Gerenommeerde Nieuw-Zeelandse historici waarschuwen dat de natie zich niet moet laten hersenspoelen door deze nieuwe theorie.

Perceptie

Ongeveer 430 exemplaren van het boek zijn gratis verspreid op middelbare scholen en universiteiten. Volgens Cowie is dat belangrijk. "Ik wil dat alle studenten dit lezen en ik hoop dat hun perceptie van de Europese ontdekking van Nieuw-Zeeland zal veranderen", zei hij tegen de Nieuw-Zeelandse media.

Wat de erkenning betekent voor de geschiedenislessen op het eiland, is nog niet duidelijk. Wie er ook eerder waren, Nederlanders of Spanjaarden, de allereerste ontdekkers waren zij hoe dan ook niet. Dat waren Maori's, de oorspronkelijke inwoners van het eiland.

Lees ook: Dirk wie?
VOC-kapitein Dirk Hartog zette vierhonderd jaar geleden als eerste Europeaan voet op Terra australis incognita, nu bekend als Australië. Doodzonde dat in Nederland niemand zijn naam kent, vindt Brett Mason.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden