Nieuw-Zeeland is populair onder 'apocalyps-voorbereiders', maar niet voor lang meer

Het landgoed van Edgar Bachrach. Hij noemt het 'een anker voor mijn kinderen, voor als het politieke en economische klimaat in de VS echt omslaat.' Beeld Fisken & Associates Ltd
Het landgoed van Edgar Bachrach. Hij noemt het 'een anker voor mijn kinderen, voor als het politieke en economische klimaat in de VS echt omslaat.'Beeld Fisken & Associates Ltd

Rijke Amerikanen kunnen niet meer in het land terecht voor een veilig huis om te schuilen voor de apocalyps.

Met weids uitzicht over besneeuwde bergtoppen en grenzend aan het enorme, heldere Wakatipumeer ligt het Nieuw-Zeelandse perceel van de Amerikaan Edgar Bachrach rustig te wachten op slechtere tijden. Bachrach kocht het stuk land met bouwvergunning afgelopen juli: "Hiermee heb ik een anker gekocht voor mijn kinderen en kleinkinderen voor als het politieke en economische klimaat in de VS straks echt omslaat. Een plek waar ze naar toe kunnen vluchten mocht dat nodig zijn." De grond van Bachrach, een gepensioneerde zakenman uit Chicago, ligt net buiten het toeristische Queenstown, in het villarijke en met hekken afgesloten chique Lakeside Estates.

Bachrach is een van de buitenlanders die in Nieuw-Zeeland een veilig toevluchtsoord, 'een verzekering tegen de apocalyps' zien: het land ligt ver weg van de rest van de wereld, is niet-invasiegevoelig, er is geen terreur (de laatste terreuractie vond plaats in 1985) en heeft een gastvrije, vriendelijke bevolking.

Het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker schetste vorig jaar al hoe ook rijke ondernemers uit Silicon Valley zich voorbereiden op een groot conflict in de wereld, mede gevoed door Trump, Noord-Korea en een wankel Europa. Naast het laseren van ogen (handig als je geen contactlenzen of brillen meer kan kopen in de winkel) bleek een huis of stuk land in Nieuw-Zeeland hoog op het lijstje van handige investeringen ter voorbereiding op een 'apocalyps' te staan.

Maar als het aan de Nieuw-Zeelandse overheid ligt, is het binnenkort gedaan met rijke buitenlandse kopers die vervolgens niet in Nieuw-Zeeland gaan wonen. 'Nieuw-Zeeland staat niet langer te koop', zei vicepremier Winston Peters in oktober.

De nieuwe wet die de verkoop van land en bestaande huizen aan buitenlanders (behalve Australiërs en waarschijnlijk ook Singaporezen) aan banden wil leggen, is onderdeel van plannen om de nationale huizencrisis in Nieuw-Zeeland te bezweren. Door een record aan immigranten en een lage rentestand is er een groot tekort aan betaalbare woningen. Rijke buitenlandse speculanten drijven volgens de overheid de huizenprijzen verder op.

Behalve Auckland en Queenstown is ook het dorpje Wanaka, op 40 kilometer van Queenstown gelegen, populair onder buitenlandse investeerders en 'apocalyps-voorbereiders'.

Skidorp

De miljoenenvilla's aan de kronkelende, brede weg Waimana Place staan het grootste deel van het jaar leeg. Op straat is geen kip te bekennen, de gordijnen zijn gesloten en de garagedeuren zitten dicht. Niemand geniet van het zachte weer of van de bloeiende eucalyptusbomen. De grote tuinen worden onderhouden door lokale hoveniers die met pick-uptrucks af- en aanrijden.

Wanaka, een populair skidorp, telt maar liefst zeven makelaarskantoren op 8400 permanente inwoners. Aan de muur van het kantoor van Dave Verney, makelaar bij Farmlands Real Estate, hangen foto's van de miljoenenvilla's die momenteel in dit gebied te koop staan. Verney verliest vijf procent van zijn klanten als hij geen bestaande huizen en grote stukken land meer aan buitenlanders kan verkopen, maar haalt zijn schouders erover op: "Financieel is het misschien even nadelig, maar het leven gaat gewoon door. Het opent deuren voor Nieuw-Zeelanders zelf."

Maori

Voor de Amerikaan Bachrach zijn de signalen duidelijk. Hij voorvoelt, wellicht net als zijn Joodse voorouders die in 1847 wegvluchtten uit Duitsland, dat een toevluchtsoord een goed idee is: "Niet dat een groot ontwrichtend conflict direct ophanden is, maar ik heb een sterk vermoeden dat er grote veranderingen op komst zijn. Ik zie heel duidelijk hoe het verkeerd kan aflopen. De VS gaan zowel cultureel als economisch hard achteruit."

Waarom het Nieuw-Zeeland werd en niet Australië? Bachrach: "Nieuw-Zeeland kreeg mijn voorkeur vanwege de veel betere integratie met de oorspronkelijke bewoners, de Maori, in vergelijking met Australië. In Australië heeft nooit een succesvolle integratie met de Aboriginals plaatsgevonden en dat zie je terug in het huidige politieke klimaat en hoe ze met immigranten omgaan."

Of de wetswijziging, die waarschijnlijk nog deze maand ingaat, een groot verschil gaat maken, is nog maar zeer de vraag. Het Nieuw-Zeelandse instituut voor vastgoed publiceerde begin december een onderzoek waaruit bleek dat landelijk slechts 3,8 procent van de vastgoedkopers in Nieuw-Zeeland buitenlander is. Vastgoedjurist Sam Nelson beaamt dat: "Dit is puur politiek. Het is onzin om te beweren dat door deze maatregel ineens wel genoeg betaalbare huizen op de markt komen. Alleen nieuwe huizen bouwen voor het middensegment zal het huizentekort oplossen."

Bachrach noemt het 'vrij verontrustend' dat de nieuwe overheid de aankoop van huizen door buitenlanders en ook immigratie wil inperken: "Het blijkt nu toch een minder vrij land te zijn dan ik dacht. Ook als ik Nieuw-Zeelander was, zou ik me hier veel zorgen over maken."

Lees ook: Nieuw-Zeeland wil een uitweg bieden aan klimaatvluchtelingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden