Nieuw-Zeeland heeft zijn eigen, vrouwelijke Macron

Jacinda Ardern is met haar 37 jaar de nieuwe premier van Nieuw-Zeeland is. Haar Labour Party vormt een coalitie met New Zealand First. Beeld AFP
Jacinda Ardern is met haar 37 jaar de nieuwe premier van Nieuw-Zeeland is. Haar Labour Party vormt een coalitie met New Zealand First.Beeld AFP

Ze wordt al vergeleken met de Franse president Macron en de Canadese premier Trudeau. Jacinda Ardern werd met haar 37 jaar gisteren de jongste premier in Nieuw-Zeeland van de afgelopen 150 jaar.

Pieternel Gruppen

Nog maar een paar maanden terug werd ze gekozen als nieuwe leider van de Labour Party. Zelfs haar rivaal, de vertrekkende premier Bill English van de National Party, stak zijn bewondering niet onder stoelen of banken. "Een opmerkelijke prestatie", zei hij. "Helemaal als je bedenkt dat ze zo'n 10 tot 12 weken geleden nog de plaatsvervangend leider was van een falende oppositie."

In korte tijd wist Ardern nieuwe kiezers voor haar partij te winnen. Haar boodschap meer geld te willen steken in onderwijs, betaalbare woningen en het milieu, viel vooral bij jonge mensen goed. Zo wist ze haar partij in korte tijd nieuw elan te geven.

Twee decennia

Het lijkt wellicht alsof ze vrij plotseling tot het hoogste ambt is benoemd, toch loopt Ardern al twee decennia mee in de politiek. Als zeventien jarige werd ze lid van de Labour Party.

Ongelijkheid bestrijden was haar drijfveer om de politiek in te gaan. In Hamilton waar ze opgroeide had ze veel armoede gezien. Families waar geen geld was om de kinderen schoenen of lunch te geven. Zelf groeide ze als kind van een politieman op in een gezin van mormonen. Later verliet ze dat geloof omdat daarbinnen het homohuwelijk niet is geaccepteerd. Als parlementariër stemde Ardern voor het homohuwelijk. Op haar 28ste werd Ardern volksvertegenwoordiger. Daarvoor had ze al de nodige politieke ervaring opgedaan, onder andere als stafmedewerker van de voormalige premier Helen Clark, een groot voorbeeld en inspiratiebron voor haar. Ook werkte ze een tijd in Groot-Brittannië als politiek adviseur van Blair.

Kinderwens

Afgelopen zomer brak ze definitief door toen ze tot nieuwe leider van de Labour Party werd gekozen. Ook buiten Nieuw-Zeeland liet Ardern van zich horen, toen een tv-presentator vlak na haar aanstelling vroeg hoe het met haar kinderwens zat. "Voor mij is mijn positie niet anders dan de vrouwen die drie banen hebben of met verschillende andere verantwoordelijkheden alle ballen in de lucht moeten zien te houden."

Toen de vraag steeds bleef terugkomen werd ze feller. Op de vraag in een andere tv-show of een premier met zwangerschapsverlof kon gaan was ze zichtbaar boos en zei: "Het is totaal onacceptabel in 2017 dat vrouwen die vraag op de werkvloer moeten beantwoorden."

Het zorgde voor een levendig debat over seksisme in nieuw Zeeland waarbij ze te hulp werd geschoten door de toenmalige premier die ook zei de vraag onacceptabel te vinden. Al kun je als politicus verwachten dat je af en toe iets privés moet blootgeven, Arderns toekomstplannen zijn haar privézaak, zei hij.

Pittige vragen zal Ardern de komende tijd nog wel meer krijgen. Ze bleek in staat in korte tijd een coalitie te smeden met de kleine nationalistische partij New Zealand First. Haar regering krijgt gedoogsteun van de Green Party. Maar nu zal ze nog moeten laten zien hoe ze de af en toe sterk verschillende standpunten op een lijn krijgt.

Lees ook: Kersverse partijleider in Nieuw-Zeeland wordt na zeven uur al gevraagd naar kinderwens

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden