Nieuw windpark voor Rotterdam

Beeld anp

Met onder meer windturbineparken en een warmtenetwerk gaat Rotterdam voor 20 procent bijdragen in het zogeheten Energieakkoord voor duurzame groei. Dat staat in het RCI Actieplan Energie dat de Rotterdamse milieuwethouder Alexandra van Huffelen vrijdag heeft gepresenteerd.

Eén van de doelstellingen om het traditionele energieverbruik omlaag te brengen, is de uitbreiding van een leidingennetwerk. Daarin stroomt onder meer warm water tussen de haven, stad en omringende gebieden. Het netwerk, waarin ook CO2 en stoom wordt gebracht, verbindt naast havenbedrijven ook huishoudens, de glastuinbouwsector en andere bedrijven met elkaar.

Vrijdag is ook het plan gepresenteerd voor een windpark langs de Nieuwe Waterweg, tussen de Oranjepolder in Maassluis en de Maeslantkering. Er komen acht turbines die straks stroom opleveren voor ruim 30.000 huishoudens. Bewoners wordt de mogelijkheid geboden via obligaties te investeren in het park.

Verder wil het stadsbestuur en zijn partners vooral energiebesparende maatregelen nemen in bestaande woningen en elektrisch vervoer stimuleren. Ook zou het gebruik van vloeibaar natuurlijk gas (LNG) omhoog moeten in de binnenvaart, kustscheepvaart en bij het vrachtvervoer.

Door alle energiebesparingsmaatregelen ontstaat ook meer werkgelegenheid. Van Huffelen: 'Alleen al in de regio Rotterdam gaat het naar schatting om 2000 tot 3000 banen. Ook maakt een beter milieu Rotterdam aantrekkelijker als vestigingsplaats voor bedrijven.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden