Nieuw wapen tegen onwillige huisbaas

*Huurders hebben op papier keus genoeg als de huisbaas de boel laat verslonzen. Ze kunnen naar de gemeentelijke dienst bouw- en woningtoezicht of de rechter stappen. Die kunnen de verhuurder verplichten ernstige gebreken te verhelpen. Daarnaast kan de huurder via de rechter of de Huurcommissie een lagere huur bedingen tot de verhuurder onderhoudsgebreken heeft verholpen.

Eenvoudig is het allemaal niet voor huurders die, zo merken ze bij huurteam De Pijp, al ophikken tegen het invullen van een formulier om huurverhoging te weigeren. Het nieuwe huurrecht biedt op het oog een aantrekkelijke nieuwe mogelijkheid: zelf aan de slag op kosten van de verhuurder. De huurder moet dan eerst wel de verhuurder in gebreke stellen. Die moet dan binnen redelijke termijn reageren. Die termijn is niet bij wet vastgelegd. ,,Voor schilderwerk ligt dat anders dan voor een lekkend dak'', zegt een woordvoerder van het ministerie van vrom.

Doet de verhuurder niets binnen die 'redelijke termijn', dan kan de huurder zelf herstelwerkzaamheden (laten) uitvoeren. Dat mag opnieuw niet zomaar: ,,Ze moeten letten op de kosten, want die moeten in verhouding staan tot de reparatie'', zegt de Vrom-woordvoerder. Is de huisbaas het niet met het uitgevoerde werk eens, dan kan hij naar de rechter stappen.

In tegenstelling tot huurteam De Pijp, is de Nederlandse Woonbond -belangenbehartiger van huurders- blij met de nieuwe 'gebrekenregeling'. ,,Een duidelijke positieverbetering voor huurders. Wij denken dat hier veel gebruik van zal worden gemaakt'', voorspelt zegsman Hans Roseboom. Dat veel huurders kampen met achterstallig onderhoud, staat voor hem wel vast: onderhoudsklachten staan steevast in de topvijf bij de bellers naar de huurderslijn.

Directeur Peter Boerenfijn van de koepel van woningcorporaties Aedes is minder enthousiast. Hij vreest niet zozeer een financiële strop voor de corporaties: ,,Die plegen regelmatig onderhoud aan hun woningen. Ik maak me meer zorgen over de positie van de huurder. Die moet een rot kozijn wel kunnen aantonen, ook nadat hij dat gebrek zelf heeft verholpen. Dat is lastig.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden