Nieuw: vogelvriendelijke melk

Net uit het ei gekropen, de snavel maximaal opengesperd. En dan... dat onverbiddelijke mes. Weidevogels als de grutto, kievit of wulp betalen vaak de prijs van de grootschalige moderne landbouw. Want de opbrengst van gras is belangrijk voor boeren, dus maaien ze vaak.

"Maar de meeste boeren houden van vogelgeluiden en het maaien van zo'n nest gaat ze aan het hart", zegt Catharinus Wierda, een van de oprichters van Het Boerengilde, een collectief van twaalf melkveehouders. Zij streven naar afwisselende landschappen waarin weer meer leven is te bespeuren, zetten het land deels onder water omdat weidevogels daar van houden en maaien percelen met nesten pas halverwege juni, als de vogels zijn uitgevlogen. Zij brengen hun melk nu als een apart merk op de markt: Weide Weelde heet het, het pak melk dat de vogelstand juist verbetert en de consument iets te kiezen biedt.

Deze primeur van het supermarktschap is vanaf vandaag te vinden in zo'n 400 filialen van Jumbo. Maar Plus, Deen en Poiesz gaan ook meedoen.

"Wij hebben genoeg boeren die willen aanhaken", zegt Wierda.

Maar hoe doen die vogelvriendelijke melkveehouders dat dan? Wie wacht met maaien totdat de nesten leeg zijn, loopt aan grasopbrengsten al snel een cent per liter melk mis, berekende eerder kennis- en adviesbureau CLM. Nog afgezien van de extra kosten aan arbeid. Gaat de consument dan meer betalen?

Dat is niet de bedoelding, verzekert Wierda. "Er zit een gat tussen wat de boer krijgt voor een liter melk en wat de consument uiteindelijk betaalt. Daar wordt veel van betaald - transport, verwerking, marketing. Maar daaruit kunnen nu ook de boeren worden gecompenseerd, door zuivelcoöperatie NoorderlandMelk."

Die coöperatie laat ook speciaal voor Weide Weelde een tankwagen door het land rijden, om melk gescheiden te kunnen verwerken. Verder gaat er van elk verkocht pak melk twee cent in een fonds, met als doel om nog meer natuur te kunnen realiseren op de melkveebedrijven. Het fonds wordt beheerd door De Vogelbescherming, de boeren én de zuivelcoöperatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden