Update

Nieuw virus onder koeien en schapen

In ons land heerst sinds kort een nieuw virus onder koeien en schapen. Het ministerie van Landbouw liet dat vandaag weten. Het gaat om het zogeheten Schmallenbergvirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) schat het risico voor de volksgezondheid op basis van een eerste analyse gering.

Op dit moment kunnen geen preventie- of bestrijdingsmaatregelen genomen worden omdat er geen gegevens zijn over hoe het virus zich verspreidt.

De Gezondheidsdienst voor Dieren kwam het virus op het spoor nadat er sinds augustus op ruim 80 rundveebedrijven diarree en koorts werd gemeld. Ook gaven de koeien minder melk. Op 20 schapenbedrijven werden sinds 1 december misvormde lammeren geboren.

Het Duitse Friedrich LöfflerInstitut (FLI) heeft eerder op 18 november van dit jaar in bloedmonsters van zieke runderen uit Schmallenberg dit virus aangetoond. Recente testen van 50 bloedmonsters van koeien met diarree in Nederland waren in 18 gevallen positief voor het Schmallenbergvirus.

In een brief van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) aan de Tweede Kamer noemt hij een verdere toename van het aantal schapenlammeren met misvormingen als gevolg van dit virus 'zeer waarschijnlijk'. Ook sluit hij niet uit dat er kalveren en geitenlammeren met deze aangeboren afwijkingen worden geboren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden